Игман

ПРОЛЕТЕРИ УВЕК ЗА ПОНОС

На Игману је обележена 77-годишњица марша партизана током Другог светског рата.

СУБНОР Србије представљала је делегација коју је предводио Зденко Дупланчић, члан Републичког одбора и председник Секције бораца Прве пролетерске НОУ бригаде.

Више од 15 хиљада антифашиста из бивше Југославије окупило се Игману да обележи један од најзначајнијих догађаја из 1942. године, током Народноослободилачке борбе у Другом светском рату.

Величанственом скупу на Великом пољу код споменика Првој пролетерској НОУ бригади обратило се неколико присутних представника борачких и антифашистичких делегација.

Председник САБНОР-а БиХ Бакир Накаш истакао је како сваке године између 15 и 20 хиљада људи буде на Игману, а уверен је да ће тај број из године у годину расти. Те бројке показују, каже, да људи имају респекта према догађају из 1942. године и НОБ.

Ибрахим Чомић, председник САБНОР-а Kантона Сарајева поздравио је све ветеране и антифашисте, широм Европе.

„Фашизам и неофашизам се још јавља у Европи и свету, па тако ни ми у БиХ нисмо поштеђени. Овај скуп сматрам стварањем антифашистичког фронта и настојмо да победимо фашизам као што је побеђен у Другом светском рату.

Скуп је у име Републичког одбора СУБНОР-а Србије и председника Душана Чукића поздравио Зденко Дупланчић, борац Прве пролетерске НОУ бригаде:

„Наша антифашистичка борба за слободу, у савезништву са силама антифашистичке коалиције, је победник над мрачњаштвом која се на жалост данас од неких побеђених у рату жели фалсификовати, као и пораст десних снага које желе наметнути свој систем вредности. Зато је важно да се ми борци Другог светског рата, а посебно пролетери, заједно са нашим потомцима и поштоваоцима НОБ, активно боримо против ових појава, а нарочито млади људи који ће нас наследити“.

Затим су многобројне делегације положиле венце и цвеће на споменик Првој пролетерској.

Иначе, Игмански марш изведен је у ноћи између 27. и 28. јануара 1942. године, по дубоком снегу и на минус 38 степени. Преко 800 припадника Прве пролетерске ударне бригаде пешачило је 19 часова и прешло на слободну територију.