Крагујевац

СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА

Поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста, у насељу „Багремар“ у Крагујевцу, где су немачки фашисти и љотићевци, 20. октобра 1941. године стрељале 122 Србина, Јевреја и Рома, међу којима је био један број солунских ратника, скојеваца, комуниста и осведочених антифашиста, одржан је комеморативни скуп.

Снежна вејавица није спречила делегације Скупштине града Крагујевца на челу са председником Скупштине Мирославом Петрашиновићем, помоћником градоначелника Александром Штајном, представнике СУБНОР-а, Друштва за очување сећања на холокауст, Књижевног клуба „Др Саша Божовић“, Спомен парка „Крагујевачки октобар“, представника Јеврејске општине, МЗ „Багремар“ и једног од живих сведока Александра Ајзинберга, познатог архитекте из Београда, да се поклоне сенима родољуба.

Након комеморације у музеју Шумарице одржана је у организацији Народне библиотеке Србије, Студентског културног центра Крагујевац, Центра за изградњу мира Крагујевац и Спомен парка „Крагујевачки октобар“, промоција књиге „Јевреји у Крагујевцу“ аутора Миломира Минића и Станише Бркића као и визуелна интерпретација кроз изложбу Биљане Албахари.