Међународна сарадња

ПРОЗОР У СВЕТ

Веома успешно је протекла 2012. година у погледу међународне сарадње СУБНОР-а Србије и такав темпо, облик и квалитет морају да буду одржани и током наступајуће године.

Ово је констатовано на састанку надлежног комитета, који је под председништвом амбасадора Драгомира Вучићевића, заседао у Београду. На седници су били и позитивну оцену  дали проф. др Миодраг Зечевић, Зденко Дупланчић, др Невенка Петрић, Голуб Лазовић, Душан Чукић и Милош Богићевић.

Комитет је расправљао о сарадњи са борачким организацијама у региону, на европским и осталим континентима и констатовао да је годишњи план испуњен на врло задовољавајући начин и да у том погледу ваља наставити и у 2013, која ће донети низ нових сусрета и контаката у интересу ширења антифашистичког покрета и очувања  традиције у неговању основних постулата удружења оваквог типа и угледа у свету.

На седници је посебно говорено о учешћу делегације СУБНОР-а Србије на Генералној скупштини Светске организације бивших бораца (FMAC), која је одржана од 18. до 22. новембра у главном граду Јордана.  Наша делегација је имала запажено излагање, а посебан успех СУБНОР-а је што су делегати из 40 држава прихватили једногласно предлог резолуције против оживљавања фашизма и величања нацистичке прошлости.

У идућој години, да би проширила свој прозор у свет, СУБНОР Србије, који већ сада као репрезентативна организација има преко 100.000 чланова, одржаваће  конкретну сарадњу са низом пријатељских и ветеранских организација на свим континентима.  Посебно са оним који поштују и чувају традиције и истину о Другом светском рату и заједничком сузбијању фашистичке авети. У том склопу предвиђено је и склапање неколико дугорочних споразума и пригодних посета са циљем да се боље упознамо и унапредимо контакте у корист наших чланова.

Значајна је у 2013. години предвиђена сарадња  са идентичним организацијама у региону и у низу других европских држава.