САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 850538Укупно посета:
  • 2634026Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

А ШТА КАД И ОН ОДЕ?

Чланство у СУБНОР-у Нови Београд имало је негативни тренд или силазну путању, за шта можемо да оптужимо разне факторе као: природни процес старењам и умирања, политичке догађаје, статутс организације али и наше несналажење или непрестројавање у право време.

Прихватамо умирање неминовним процесом, али како приволети поштоваоце, потомке, војне пензионере и друге да уђу у организацију и шта можемо да понудимо?

Статистички подаци су неумољиви. Ево како се кретао број чланова СУБНОР-а:

-1980. крајем децембра било је      14.874

-1993.                                                10.958

-2012.                                                 2.344

Упериоду осамдесетих и крајем деведесетих било је 26 месних организација бораца које су биле интегрисани део месних заједница чак и по именима. Промене настале крајем 2000. у свим сегментима. друштва, довеле су организацију у тешкоће. Одбачени такорећи од свих па и од нас самих, нисмо успели да обезбедимо поштоваоце и потомке из редова самих бораца. Деца су отишла надругустрану. Борци рата 90-99 и НАТО агресије имају своје организације и њихово учлањење је незнатно. Промене имена улица, назива школа, изједначавања права бораца и четника, ђачки уџбеници кривотворе историју, држава Србија се одриче свог постојања у окриву Југославије 1945-1990. у трајању од 45 година, као да је није било, одриче се партизанског покрета у трајању од 4 године са милионским жртвама, прелази преко тога да смо четврта земља победница у антифашмстичком рату, не финансира нас као друштвену, нестраначку и непрофитну организацију и још много тога.

Борци сада у високом годинама живота нису у могућности да буду активни и дају допринос њеном раду. Већи број потомака и поштоваоца се повукао. Остао је мали број оних који изгарају у уверењу да раде праву ствар (морам да споменем Весну Мартиновић, Драгицу Огризовић из Париске комуне, Зорицу Гајић из 22.децембра, жене из Саве). Појава да са смрћу председника МО престаје да ради постало је правило.

У задњих 5-6 година и у последње 2 године, престало је са радом 8 МО: Икарус, Марко Орешковић, Пионир, Ушће, Братство и јединство, раније Бажанија, Ледине и Старо сајмиште. МО „4. јул“ прикључила се ,,22. децембру, а две МО „Виктор Бубањ“ и „Сутјеска“ припојиле су се ,,25. мају“ које води војни пензионер Радован Јовићевић. Он сада води три организације спојену у једну. Шта када Радован једног дана не може да одговори свом задатку. Нема замене у виду заменика, секретара или извршног одбора.

Припајања су изнуђена не можемо наћи друга решења. Општински одбор 2005. бројао је 51 чланова, на последњим изборима 2009. имао је 33 члана. Сада на крају мандата Одбор је дошао на 26: неколико је умрло, неки не долазе због болести. Пуно је постављених питања, да ли има одговора и решења?

Постоји опција да се организација бораца споји са војним пензионерима у месним заједницама (уз договор са РО и ГО) а потом да идемо даље ка припајању организација. То се мора сагледати али и одлучити на време. Избори планирани за пролеће 2013. могу доћи у питање. Како изабрати Општински одбор, наћи погодну личност за председника и све органе. Исто тако кључно питање је како финансирати организацију. Чланарина губи смисао јер се више не може прикупити од чланства (стари и болесни, непокретни, не чују, не виде) а и оно што се прикупи није довољно да обезбеди задатке из програма рада нити материјалне трошкове.

Напомињемо да председници Општинског одбора СУБНОР Нови Београд од оснивања до данашњег дана нису примали надокнаду, рад је био волонтерски и била је част бити натом задатку. Исто тако чланови Председништва, комисија или било ког органа нису примали надокнаду, све је био добровољни рад.И поред свега наведеног нисмо успели да обезбедимо финансирање од стране општине Нови Београд (2001. укинули финансирање). Сви наши захтеви и образложења били су одбијани без образложења а некад и без одговора. Нисмо успели да обезбедимо донације, нисмо их ни тражили јер немамо више од кога. Лист „Информатор“ који издајемо пуних 12 година био је начин да чланство сазна шта радимо и шта се догађа у нашој средини, који је допирао до чланова и нешто им значио. Материјалне могућности сада су такве да морамо обуставити у 2013.години његово излажење (можда привремено). Ту празнину попуниће лист Борац којег издаје Градски одбор СУБНОР Београд, поред већ истоименог листа „Борац“ којег издаје Републички одбор СУБНОР Србије.

Општински одбор није успео да обезбеди рад у месним одборима са посусталом активношћу. Задње две године није испољена довољна активност општинског руководства. Можда не би било успеха али није било ни покушаја.

Без обзира на све изложене тешкоће морамо уложити додатне напор и обезбедити да се на време изаберу сва тела и органи на пролеће 2013.године.

Мирјана Пашић,

секретар СУБНОР-а Новог Београд

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.