Међународни дан холокауста

ЗЛОЧИНИ ФАШИСТА СЕ НЕ СМЕЈУ СКРИВАТИ

У СУБНОР-у  Србије, у Београду, потписан је документ о сарадњи Савеза јеврејских општина у Србији, Удружења логораша ”Јасеновац” и СУБНОР Србије поводом Међународног дана холокауста и у жељи и нади да се фашистички злочини из Другог светског рада нигде и никоме више не понове.

Документ су потписали заменик председника СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић, председник Савеза јеврејских општина у Србији Роберт Сабадош и у име Удружења логораша ”Јасеновац” Миленко Чекић.

Свечаном чину је присуствовао потпредседник валаде Србије и мнинистар спољних послова Ивица Дачић, који је између осталог рекао:

”Kампања коју Србија води у циљу очувања истине о Јасеновцу, али и осталим на тлу бивше Југославије и Европе, није осмишљена ни против Хрватске, нити било које друге земље, већ против оних који желе да испишу другачију историју и оправдају злочине.

Све ово што радимо радимо да би се извукле поуке из историје а не да се релативизацијом и рехабилитацијом злочина ствара основа за оправдање злочина”.

Дачић је истакао да се не сме дозволити да се борба за очување истине о јасеновачком логору смрти, води са аспекта доказивања да су Хрвати већи злочинци од Срба, већ морамо осудити све, било да су Хрвати или Срби, зато што су нељуди.Србија има морално право да од свих тражи да спрече ревизију историје и злочина над Србима, Јеврејима, Ромима и другим антифашистима, Хрватима јер не дозвољава рехабилитацију злочинаца ни у сопственој земљи.

Понављајући речи професора Гидеона Грајфа, аутора књиге „Јасеновац, балкански Аушвиц” – „добро ће победити зло”, Дачић је додао: …„а Бог ђавола”.

Дачић је подсетио на оцене да је „Јасеновац био најнижи ниво на који је могло да падне човечанство”, и да су „злочини почињени у Јасеновцу спадају у најстрашније у читавом човечанству”.

Дачић је оценио да је неопходно да Србија направи и комплекс Стара Градишка и меморијал у Београду, и реши питања о Дијани Будисављевић. Министарство спољних послова улаже велике напоре и даље ће их улагати, у циљу ширења истине о јасеновачком логору смрти у свим институцијама и међународним форумима.

„Наши потомци треба да памте немерљиве жртве поднете за очување цивилизацијских вредности мира и слободе. А посебно ваше, због монструозних злочина који су извршени, морају, као опомена, остати забележене у колективној меморији света”, рекао је Дачић поводом Међународног дана холокауста на првој заједничкој српско-јеврејској Свечаној академији на којој је одата почаст жртвама Другог светског рата.

Министар је подсетио да је прошле године имао част да у седишту Уједињених нација отвори изложбу „Јасеновац – право на незаборав”.

Била је то прва и највећа изложба у историји УН посвећена страдањима Срба, Јевреја, Рома и антифашиста у овом озлоглашеном логору и једна од највећих изложби организованих у УН о Холокаусту.

Према његовим речима, изложба је дала скроман допринос очувању универзалних вредности човечанства и глобалних напора УН-а, у циљу спречавања појаве ревизије и рехабилитације неонацистичке идеологије и искључивости свих облика дискриминације и фанатизма.

Пре ове изложбе у Дому Народне скупштине, 2017. године отворена је Изложба Међународне експертске групе ГХ 7 о Јасеновцу, а у Музеју српске дипломатије један сегмент изложбе о Јасеновцу. Покренут је и пројекат српско-јеврејског живог зида културе сећања на јасеновачке страдалнике ”Стоп ревизији”.

Дачић је захвалио Грајфу, што није устукнуо ни пред најтежим изазовима са којима се суочио у подизању српско-јеврејског бедема пред ревизијом историје. Захвалио је и новинару „Џерузалем поста” и председнику Израелско-српског друштва пријатељства Мајклу Фројнду на ширењу истине.