МЕШТАНА ГОЛЕМОГ СЕЛА ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ПРЕЦИМА

Големо Село, мало планинско село на граничној линији са територијом Града Лесковца, а најудаљенија месна заједница Града Врања обухвата још шест насељена места, сваке године на пристојан начин, обележава сећање на своје мештане погинуле у претходним ратовима.

У организацији МЗ и МО СУБНОР-а Големог Села, на челу са председником Новицом Станковићем, и ове године одата је почасти погинулим мештанима у Првом светском рату (19), Другом светском рату (16) и НАТО агресији (3). Испред основне школе, на Споменику погинулим борцима, где су истакнуте три спомен-плоче погинулим ратницима, одата је почаст минутом ћутања и полагањем цвећа, уз кратко подсећање и уз помињање имана свих погинулих, у садржајном говору Новице Станковића.

Цвеће су положила делегације: Месне заједнице, на челу са председницом Месне заједнице Јасминком Здравковић, СУБНОР-а Града Врања, на челу са председником, генералом Зораном Лубуром и Основна школа „20. октобар“, на челу са директором Зораном Јањићем. Присутнима се, на крају комеморације, пригодним говором, обратио и генерал Зоран Лубура, преносећи поздраве председника Скупштине СУБНОР-а Србије Мирољуба Стојчића. Он је изразио задовољство што мештани Големог села гаје културу сећања на све погинуле претке у минулим ратовима, подједнако, не делећи их зарад некакве идеологије, јер су они своје јунаштво и своју жртву дали бранећи своју земљу, свој крај, своју породицу. Генерал је посебан акценат ставио на значај обједињавања културе сећања, што се много година уназад чини у Врању.

Уз славско послужење, у просторијама „ЈУМКО Големо Село“ где вредно ради и остварује животну егзистенцију стотинак становника ове Месне заједнице, завршено је овогодишње дружење. Мештани су изразили жеља да се и наредне године окупимо и достојно обележимо славу и парастос и присетимо се свих наших предака који своје животе уградише у слободу у којој ми сада живимо, радимо и развијамо се.

ГО СУБНОР-а Врања

Големо Село, Врање, 21.07.2023.