МЕШТАНИ ТЕСОВИШТА ОДАЛИ ПОЧАСТ ПОГИНУЛИМ РАТНИЦИМА

Тесовиште, планинска Месна заједница малог села, од Врања удаљена двадесетак километара, и обухвата још четири насељена места, сваке се године, сећа својих предака погинулих у претходним ратовима.

У организацији МЗ и МО СУБНОР-а Тесовишта, на челу са председником Мирославом Стојановићем, и ове је године одата почасти свим погинулим мештанима Тесовишта у балканским, Првом светском рату и Другом светском рату. На сеоској су цркви истакнуте две спомен-плоче са именима погинулх ратника, а сеоска слава је и једини дан окупљања мештана Тесовишта, коју они жељно ишчекују, јер већина живи ван Тесовишта.

Месни свештеник, отац Зоран, у маленој али пуној цркви „Светог Јована Богослова, одржао је славску литургију и помен свим изгинулим ратницима, по црквеном протоколу, напоменувши да се ове године навршава равно 150 година од изградње ове сеоске црквице и да је неопходно обновити је, што је веома срдачно прихваћено од свих мештана и гостију.

Почаст је испред спомен плоча погинулим мештанима, одата минутом ћутања а цвеће је положила делегација чланова Градског одбора СУБНОР-а Врања у саставу: Мирослав Стојановић, Весна Костадиновић и Саша Каранфиловић. Присутнима се, кратким говором, обратио Миодраг Велиновић, секретар СУБНОР-а Врања, честитајући славу и преносећи поздраве председника СУБНОР-а Врања бригадног генерала Зорана Лубуре и председника Скупштине СУБНОР-а Србије Мирољуба Стојчића, који нису присутни овом обележавању из оправданих разлога. Он се похвално изразио што се мештани Тесовишта веома радо сећају својих предака погинулих у минулим ратовима, подједнако их уважавајући и не делећи их зарад некакве идеологије, јер су они своје јунаштво и своју жртву дали бранећи своју земљу, свој крај, своју породицу. Велиновић је напоменуо да ми још нисмо пописали све жртве погинуле у Другом светском рату, без обзира да ли се ради о војним или цивилним жртвама, и апеловао на све којима је неко у породици или фамилији погинуо у том рату да СУБНОР-у Врања доставе основне податке које имају о жртвама, и ми ћемо извршити проверу истих у постојећи регистар.

Дружење је завршено трпезом љубави, уз именовање кума славе наредне године, да се поново окупимо и достојно обележимо славу и парастос и присетимо се наших славних предака који извојеваше слободу у којој ми сада живимо, радимо и развијамо се.

Весна Костадиновић