Рача: СЛОБОДА ЈЕ ИЗВОРИШТЕ

Јединице Друге пролетерске НОУ бригаде, 11. октобра 1941. године, стигле су у Вишевац (родно место бесмртног Карађорђа) надомак Раче. Два батаљона су упућена према Рачи а судбина као да је хтела да претходница ових батаљона буде Прва Рачанска чета. Оним путем којим су се борци у првој офанзиви повлачили ка Санџаку и слободној територији (Ужичкој Републици) у своју варошицу улазило је десет преживелих бораца од 150 колико колико их је кренуло у борбу за слободу.

Са друге стране, из правца Вучића (од Крагујевца) надирале су јединице Пете српске бригаде а у Доњој Рачи, први сусрет са борцима Црвене Армије која је надирала од Мојковца. Већ око подне истога дана Рача је ослобођена. Сутрадан кроз варошицу кретали су се припадници НОВЈ и Црвене Армије које је раздрагани народ засипао цвећем. Поносна Карађорђева Лепеница је ослобођена од фашистичких завојевача и њихових слугу.

Поводом 78. годишњице од ослобођења, СУБНОР Рача је у сарадњи са локалном самоуправом организовао полагање венаца и цвећа на спомен обележје и гробове погинулих слободара-бораца НОВЈ и Црвеноармејаца. Венце су положиле делегација Амбасаде Руске федерације коју је предводио Константин Вернигоров, други секретар, Скупштина општине Рача, СУБНОР-а Србије, Аранђеловца, Тополе, Раче, Крагујевца и Лапова.

У име домаћина присутнима се обратио проф Томислав Домановић који је истакао значај данашњег јубилеја и сећања на ослободиоце а у име Скупштине општине Рача заменик председника Душан Ђоковић који је кроз реферат истакао значај овог датума за Рачу и околину.

Поздрављајући у име СУБНОР-а Србије и председника генерала Ковачевића, потпредседник академик пук Жељко В. Зиројевић је између осталог рекао: „Данас, овде у поносној Лепеници, Карађорђевом родном крају, крају буна, устанака и устаника сећамо се бораца против највећег зла човечанства-фашизма. Они који су дали своје животе за слободу оставили су нам аманет како да чувамо и бранимо своју отаџбину. Како је брањена на Церу, Колубари, Мачковом камену, Гучеву, Кадињачи, Козари, Неретви, Сутјесци, на другим Термопилима-Кошарама, Паштрику тако ће се увек и још већим жаром бранити и убудуће. Понос Србије су њена прошлост, садашњост и будућност, њена деца, знани и незнани јунаци. СУБНОР је био и увек ће бити део свега светлог, напредног и поносног…“

Представник Амбасаде Руске федерације, Константин Вернигоров је поздрављајући све присутне у име амбасадора г.Боцан Харченка истако чување успомене на све борце за слободу али и нераскидиво заједништво и братску љубав српског и руског народа што се показало и доказало кроз историју и заједничку борбу против сваког зла.

Културно уметнички програм извели су чланови етно групе а сплет песама и игара из Шумадије чланови КУД „Карађорђе“ из Раче и Културног центра Рача. Потом је за госте уприличен обилазак родног села вожда Карађорђа, Вишевца и одата му почаст. Значајно је напоменути да је одзив младих на обележавању овог јубилеја био изузетан.