НА СРЕТЕЊЕ У ГОРЊОЈ СИПУЉИ ОТКРИВЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА

У знак сећања на борце у досадашњим ратовима, као и на жртве фашистичког терора, у Горњој Сипуљи је данас откривена и освештана спомен-плоча. Постављање je иницирао лознички СУБНОР, на предлог Месне заједнице, а подржали Град Лозница и Центар за културу „Вук Караџић“.

Дан државности је био леп повод да организујемо откривање спомен-обележја борцима из НОР-а, жртвама фашистичког терора и борцу који је погинуо у ратним сукобима 1992. године. Ово је прва спомен-плоча која обухвата три групе жртава, а СУБНОР Србије се труди да негује културу сећања и поштовања према палим борцима, грађанима и свима онима који су се нашли на нишану злотвора и освајача, жртвујући свој живот за слободу отаџбине. То је наша дужност и обавеза, да поштујемо све те жртве како се не би понављале данас и у будућности – рекао је Живота Исаковић, председник лозничког СУБНОР-а.

Он је подсетио да је у непосредној близини, поред школе, раније постојала спомен-чесма, коју је уништио зуб времена, али да је на њој био само списак бораца. Од иницијативе да се уради заједничко обележје до реализације, уз помоћ локалне самоуправе, прошло је нешто мање од годину дана. На то је указао и Милан Југовић, члан Градског већа, који је мештанима Горње Сипуље честитао Сретење и Дан државности Републике Србије.

Векови робовања под турским јармом нису угасили жељу српског народа за слободом. На данашњи дан, пре 219 година наши херојски преци предвођени Карађорђем започели су борбу за ослобођење и изградњу модерне српске државе. У српском језику постоји јако важна и скупа реч – слобода. Цену за слободу платило је хиљаде наших сународника, дајући своје животе, од Чокешине, Цера, Гучева, преко Другог светског рата и ратова током деведесетих година. Данас се Лозница поносно сећа свих својих хероја и страдалих жртава јер не постоји место на територији нашег града које није платило високу цену у борби против нацизма. И ова спомен-плоча посвећена је свим тим борцима за слободу, као и невиним цивилима, страдалим од руке окупатора. Осам деценија касније наша државност је поново угрожена, боримо се за своју земљу и слободу, али, на срећу, не оружјем, већ дипломатским средствима како бисмо сачували јужну покрајину Косово и Метохију. Боримо се знањем и правдом, уместо пушком и тако правимо искорак ка бољој будућности и мирнијем месту за живот свих нас – рекао је Југовић.

Миодраг Јовановић, председник Савета месне заједнице Горња Сипуља, рекао је да се мештани с поносом сећају својих предака који су погинули од 1941. до 1945. године, указујући да су на спомен-плочи уклесана 32 имена, међу којима и имена две жене.

Једна је имала 23, друга 28 година, а ту је име младића који је имао само 19 година када је убијен. Они су сањали снове о бољем животу, али га нису дочекали, као ни слободу. Зато смо ми као потомци данас овде да их се сетимо и да им одамо пошту. Нека и ова спомен-плоча сведочи о великој храбрости наших мештана који су са комшијама из осталих села допринели да из њихове крви никне слобода – поручио је Јовановић, уз изражавање захвалности Слободану Илићу, који је омогућио да се на његовом објекту у центру села постави спомен-обележје.