ДАН ДРЖАВНОСТИ – СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН

Градски одбор СУБНОР-а града Врања и ове године је својом масовношћу активно учествовао у обележавању Дан државности Републике Србије, испред барељефа вожду Карађорђу.

Подсећам на чињеницу да је од 2002. године, по проглашењу великог празника Сретења за Дан државности, првих седам година, закључно са 2008. годином главни организатор обележавања годишњица овог великог дана српске историје био Општински одбор СУБНОР-а Врање. Од 2009. године је ова манифестација подигнута на виши ниво и носилац обележавања је Град Врање, на челу са градоначелником и председником Скупштине.

Окупивши се у просторијама СУБНОР-а Врања, делегати Скупштине СУБНОР-а и гости, са заставама, упутили су се на место обележавања Дана државности. Крај барељефа Вожду Карађорђу присуствовао је и велики број чланова СУБНОР-а, војника и старешина Војске Србије, почасна јединица 4. бригаде копнене Војске Србије, млади извиђачи и грађани.

Након интонирања Државне химне Републике Србије „Боже правде“ и одавања почасти минутом ћутања, свештенство Епархије Врањске одржало је помен Вожду и устаницима. Почаст устаницима Првог српског устанка одата је и полагањем венаца и цвећа многобројних делегација: Града Врања, коју је предводио градоначелник др Слободан Миленковић, Министарства одбране и Војске Србије, полицијске управе, БИА, Округа, Општине Врањска Бања, Градског одбора СУБНОР-а Врања, на челу са председником бригадним генералом Зораном Лубуром, Удружења потомака ратника Врања, Покрета ветерана Врања, делегација ученика средњих школа Врања и других.

Окупљенима се обратио председник Скупштине Града Врања др Дејан Тричковић. Он је подсетио на два веома важна догађаја, подизање Првог српског устанка пре 219. година и проглашење Првог српског устава пре 188. година – донетог у Крагујевцу 1835. године. Он је посебно нагласио велики значај Сретењског устава, демократски начин његовог усвајања и, за оно време, најнапреднији и најдемократскији устав у тадашњој Европи, а из пера ученог Давидовића. Говорећи о великом значају данашњег дана каже: „Ово је прилика да се са поносом подсетимо храбрости и мудрости наших предака, њиховог јунаштва, пркоса и поноса у борби за најсветлије вредности, за слободу, за своју државу. Зато сада када се спајају прошлост и будућност, а у садашњости даје нам се могућност да постанемо бољи, смелији, слободнији – на понос прецима, а у аманет потомцима. На нама је да будемо доследни, одговорни и истрајни у напорима да нашу локалну заједницу, и државу уопште, унапређујемо, константно развијамо и доприносимо општем тренду раста у свим сферама живота“ истакао је председник Скупштине града Врања др Дејан Тричковић.

У уметничком делу програма, који је био изузетан по свом садржају и квалитету, учествовали су ученици Гимназије „Бора Станковић“ из Врања и ученици Основне школе „Први мај“ из Вртогоша.

СУБНОР града Врања, честитајући Дан државности градоначелнику др Слободану Миленковићу и грађанима Врања истакао да „Нашем вољеном Врању и јединој отаџбини Србији желимо убрзан развој и свеукупни просперитет. Нека живи и вечно траје наша вољена Србија“.

Миодраг Велиновић

Врање, 15.02.2023.