СКУПШТИНА СУБНОР-а – СВЕЧАНО И РАДНО

СУБНОР-а Града Врање је и ове године своју редовну годишњу Скупштину одржао на сам Дан државности Републике Србије, а након масовног учешћа на обележавању и одавању почасти које је организовао град Врање испред барељефа вожду Карађорђу, у Врању.

Седницу је отворио председник СУБНОР-а Града Врања бригадни генерал Зоран Лубура, интонирана је државна химна „Боже правде“ и минутом ћутања одата је почаст свим преминулим члановима СУБНОР-а Врања између две седнице Скупштине.

С обзиром да су делегати Скупштине благовремено добили комплетан радни материјал за редовну Скупштину, откуцан на 42 стране, ток Скупштине био је кратак и прецизан. У раду Скупштине учествовали су равноправно гости и делегати Скупштине којих је, од 41. оправдано одсуствовало 6, који су се сагласили са Дневним редом телефонским путем, тако да је у директном раду Скупштине учествовало 35 делегата или 85,36%. Гости Скупштине били су: Изасланици градоначелника Врања др Слободана Миленковића, градски већници др Мирољуб Станковић и др Александар Стајић, директорка Гимназије „Бора Станковић“ у Врању, проф. Сузана Мишић-Станковић, председница Удружења потомака ратника до 1918. године Врање, проф. Оливера Ђорђевић, председник СУБНОР-а Владичин Хан, потпуковник Драгутин Димчевски, председник Удружења војних пензионера Врања, потпуковник Радош Павловић и председник Градске организације резервних војних старешина Врања, потпуковник Горан Станковић.

Седница Скупштине имала је свечани и радни карактер. У свечаном делу седнице додељена су признања СУБНОР-а заслужним колективима и појединцима. За заслуге у реализацији програмских задатака, а на предлог СУБНОР-а Врања, СУБНОР Србије доделио је повеље Гимназији „Бора Станковић у Врању и Руднику олова и цинка „ГРОТ“ у Кривој Феји. Захвалнице су додељене истакнутим члановима СУБНОР-а Врања: Горану Спасићу, Весни Костадиновић и Миодрагу Ђорђевићу, уз детаљна и адекватна образложења. Признања је, у име СУБНОР-а Србије, уручио председник Скупштине СУБНОР-а Србије Мирољуб Стојчић. У име награђених, Скупштини се, бираним речима, захвалила директорка Гимназије „Бора Станковић, проф. Сузана Мишић-Станковић.

У радном делу седнице Скупштине, којом је председавао председник Скупштине СУБНОР-а града Врања Стојан Младеновић, поред избора радног председништва и усвајања записника са претходне седнице, Скупштина је разматрала и усвојала: Извештај о раду у 2022. години, предлог Програм рада и Финансијског плана за 2023. годину, извештаје о извршеном попису 2022, Извештај о финансијском пословању и Завршном рачуну СУБНОР-а Врања за претходну 2022. годину. Донета је и одлука о штампању припремљене књиге „СУБНОР Врања на порталу СУБНОР-а Србије 2021-2022. године“. Донете су и значајне одлуке о кадровским решењима СУБНОР-а Врања и низ других афирмативних одлука, о којима ћемо информисати јавност касније, посебном објавом.

Присутни председник СУБНОР-а Владичиног Хана, потпуковник Драгутин Димчевски, захвалио је руководству СУБНОР-а Врања на изузетним и веома масовним представљањима његове књиге „Крвава граница“ у Врању и Нишу и рад ове садашње Скупштине оценио одличном оценом.

Миодраг Велиновић

Врање, 15.02.2023.