САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 869783Укупно посета:
  • 2664776Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

Министар у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић:

СУБНОР ЈЕ ВЕОМА ВАЖНА ОРГАНИЗАЦИЈА У НАШЕМ ДРУШТВУ

СУБНОР Србије је организација која је веома важна у нашем друштву јер се залаже за очување традиције, помаже ветеранима и њиховим потомцима, а пре свега је изразити заговорник мира и антифашизма. Ресорно министарство, као и Влада Републике Србије, настојаће да помогну у свему зашта се СУБНОР залаже.

Ово је у разговору за новогодишњи број „Борца“ и портал на интернетској мрежи рекао министар у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић, надлежан поред осталог и за сектор коме припада и наша организација.

Борац: За Вас се не може рећи да сте у Влади 100 дана, били сте већ министар, а и државни секретар, сарађивали сте, сећамо се са задовољством, са нашом организацијом, али желимо, ипак, да чујемо како из новог угла посматрате делатност кабинета који је, према доминантним мишљењима, континуитетом уиграног тима постигао резултате вредне општег бољитка.

Зоран Ђорђевић: Министарство за рад запошљавање, борачка и социјална питања је у периоду од почетка рада новог сазива Владе извршило детаљну анализу рада свих организационих јединица министарства, као и систематизацију, а све у циљу бољег и функционалниjег рада. Активно радимо на изради свих подазаконских аката и норматива, укључујући и категоризацију доделе социјалне помоћи.

Један од приоритетних задатака министарства је и увођења и израда социјалних карата које ће омогућити обједињавање база података Министарства за рад са базама других државних органа и институција, а све у циљу израде адекватне аналитичке базе која ће омогућити праведније расподеле социјалне помоћи, помоћи у раду инспекторату али спречити злоупотребу финансијских средстава.

Успешно се спроводи потписани Протокол о сарадњи између Инспектората за рад и Пореске управе који заједнички делују и раде, а све у интересу запослених, послодаваца и инвеститора. Истакао бих да овакав вид сарадње доприноси стварању бољих услова за раднике, већем приливу средстава у буџет Републике Србије, који ће бити коришћен за добробит свих грађана.

Оно чиме се тренутно бавимо јесте преквалификацији лица у циљу превазилажења недостатака адекватних кадрова за којима постоји потреба на тржишту рада као и рад на изменама и допунама закона: Закон о социјалној заштити, Закон о раду, Закон о забрани дискриминације, Закон о родној равноправности итд.

ЗАЈЕДНИЧКОМ САРАДЊОМ ИДЕМО ИСТИМ ПУТЕМ

Б: Како са нове позиције, као ресорни министар, гледате на рад СУБНОР Србије, који је већ деценијама кровна организација ветерана и потомака, људи добре воље, настављач традиционалног слободарства и непоколебљивог антифашизма, признат и поштован и ван наших граница?

З.Ђ: Сматрам да је СУБНОР организација која је веома важна у нашем друштву јер се залаже за очување традиције, помаже ветеранима и њиховим потомцима, а пре свега су изразити заговорници мира и антифашизма. Ресорно министарство, као и Влада Републике Србије настојаће да помогну у свему за шта се СУБНОР залаже, као и осталим организацијама опредељеним за очување традиције ослободилачких ратова.

Мислим да СУБНОР својим залагањем и радом константно доприноси побољшању угледа Републике Србије у свету, и као грађанин ове земље захвалан сам им на томе.

Заједничком сарадњом можемо наставити традицију коју сте ви започели, чувајући и негујући све оно што сте радили и преносећи то младим генерацијама како би знале ко сте и за шта сте се борили.

Б: У децембру прошле године СУБНОР-у је уручено тек установљено велико признање Владе Србије, преко Министарства које сада водите, Златна повеља „Српски ратник“ за велики допринос угледу Републике Србије на међународној сцени. У Београду се јесенас састао Извршни комитет Међународне федерације антифашиста, који само у изузетним приликама заседа ван седишта у Берлину, тиме потврдио углед наше земље и наше организације. Одали су и почаст страдалницима у Другом светском рату, на месту где је био логор покрај Саве и Гробљу ослободилаца Београда. Председник Републике Александар Вучић је, у својству Врховног команданта оружаних снага дозволио да свечани комеморативни чин увелича Гарда Војске Србије као још један доказ да је антифашизам код нас непорецива константа. Разговарали сте са делегацијом ФИР, какви су Ваши утисци?

З.Ђ: ФИР, СУБНОР и Република Србија у историји увек су били на правој страни, борећи се за праву ствар. Част ми је што сам присуствовао седници Извршног комитета ФИР-а, која је ове године одржана у Београду, јер управо то представља одавање признања Републици Србији за брижљиво чување тековина антифашизма.

Влада Републике Србије, ово Министарство и председник државе Александар Вучић, који је искрени антифашиста, подржавају све што ради ФИР и СУБНОР. Заједно ћемо настојати да помогнемо све за шта се ова удружења залажу.

НЕ СМЕМО ЗАБОРАВИТИ НАШЕ ПРЕТКЕ

Б: Рецидиви реваншистичког прекрајања прошлости, нетачно представљање историје и у образовном систему, још су „на снази“ и јављају се на сличан начин и у разним деловима континента. То знамо и из непосредних контаката са сличним или истоветним удружењима у свету. Ветерани су забринути због наметања топуза као аргумента јаких, звецкање оружјем забрињава наше чланство, јер они који су се борили за спас отаџбине боље од свих знају колико је свако ратовање зло. Како да сачувамо мир, интегритет, независност, војну неутралност? СУБНОР жели, заједно са низом европских организација, да организује договор антифашиста да, на пример, Балкан не буде „буре барута“. Да ли је и то један од начаина да зауставимо јуришнике?

З.Ђ: Политика војне неутралности кључни је циљ спољне политике Србије. Као држава водимо одговорну и мирољубиву политику, и људски животи и отаџбина су нам најважнији као и да потомке васпитавамо на светлим примерима патриотизма. После свега што смо проживели током деведесетих година не треба нам ново ратно искуство, због тога водимо одговорну и мирољубиву политику. Речи данашњице су мир, стабилност и смањење запаљиве реторике. Мир и стабилност нису нешто што је заувек дато, због тога морамо контстантно радити на томе. Исто тако не смемо заборавити ни наше претке који су се борили за ову државу, коју ми морамо сачувати за будуће генерације. Очување мира и стабилности јесу важни за економски и сваки други развој, како би Србија још више напредовала.

Б: СУБНОР је јединствена и монолитна организација у Србији. С пролећа идуће године слави седам деценија часног постојања. Јубилеј ћемо прославити достојанствено и скромније него што приличи слављу којим се нико у свету не може похвалити. Чак и ретко ко по броју чланова, у Европи су бројнији само Руси. Раније, у другом систему, имали смо и другачији положај, а онда, после промена 2000. године, нарочито касније доношењем закона о удружењима, стрпани на маргину са које смо се померили захваљујући марљивом раду, родољубљу, упорним настојањем да нашој држави и народу буде боље и никако ван пута на коме смо били и у најтежим ситуацијама. СУБНОР не тражи привилегије, али упорно указује да садашња власт, која има пуно разумевање за наш користан рад као државотворне патриотске, традиционалне и антифашистичке многољудне организације, мора да утврди законски прецизиран друштвени статус издвојен од разнородних удружења са којима ни у чему немамо ни приближну сличност. Сигурни смо да СУБНОР мора да буде прихваћен на исти начин какав имају исте организације у свим државама Европе. Имали смо, с претходном Владом, више конструктивних разговора о овој теми. Желимо да са Вама, господине министре, завршимо циклус преточен у документе и Србија се, додељујући СУБНОР-у друштвени положај, прикључи осталим европским државама које на исти начин третирају своју кровну организацију антифашиста.

З.Ђ: Не сумњам се ће се сарадња Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и СУБНОР-а наставити и у будућности и верујем да ћемо јубилеј с пролећа прославити заједно. На нашем путу ка Европској унији и усклађивању домицилних законских прописа са законодавством Европске уније сарадња са вашом организацијом је од велике користи – рекао је министар у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић у разговору за новогодишњи број „Борца“ и портал СУБНОР-а на интернетској мрежи.

Print Friendly, PDF & Email

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.