САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 869786Укупно посета:
  • 2664782Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ГОДИНА  ВЕЛИКОГ  УЗДИЗАЊА

Пише: Душан Чукић

Одавно, веома давно, сваки члан разгранате субноровске породице у нашој Србији, свих 130.000 пожртвованих родољуба и стваралаца, није имао повода да тако високо подигне главу слушајући похвале које с крајем још једне календарске године стижу са разних страна за постигнути рад у свом и, надасве, општем бољитку отаџбине.

СУБНОР је на старом исправном непоколебљивом путу славе предака који су херојски завршили, заједно са малобројним али одлучним савезницима, Други светски рат уништавајући вишеглаву фашистичку аждаху и онда се, мењајући свако ко је желео војну за бригадирску униформу, истим жаром определио да широм порушене земље гради пруге, мостове, школе, болнице, нова насеља, отвара руднике. Био је то след проистекао на осећају за припадност и одговорност према будућности заснованој на непомућеној прошлости уважаваној у свим прогресивним кутовима планете.

Период до пре неку годину био је више него тежак. Реваншистичке ретроградне снаге, преузеле су власт углавном на улици и преко шићарџијских кризних инструираних штабова, такозвана ”лака коњица” препознатљива и у државама где је ваљало делати у туђем интересу, све су чиниле да и СУБНОР дезавуишу и стрпају на маргину пред одлучујући обрачун.

Био је то, ипак, рачун без крчмара, наше чланство и јединствена организација традиционалиста и антифашиста изашла је чиста чела, ојачана, прихваћена како доликује и код нас и у свету где уважавају исте вредности на постулатима цивилизације што не прихвата диктат, снагу топуза, искључиве идеологије којима је, без обзира на то колико су жилаве, честито човечанство окренуло леђа.

Прошла већ 2017. је година нашег великог уздизања, али и нових обавеза да СУБНОР Србије буде организационо још јединственији, са новим члановима који ће улити свеже сокове за наменске задатке што пристижу, одговоре у одбрани од надолазећих нескривених тенденција према Балкану ”бурету барута” за крчење ка европском централном тлу империјалном бесловесном наметању, уз унисоност ветерана који нико као они, бивши борци, не знају шта су страхоте ратног пожара.

Наша организација може и хоће да буде стожер окупљања на таквим антифашистичким мирољубивим принципима у општем интересу. Недавни скуп у Београду, састанак Извршног комитета Међународне федерације антифашиста и покрета отпора, са седиштем у Берлину, препознао је у СУБНОР-у и Србији достојне чуваре мира и разумевања међу народима. То импонује, али и обавезује.

На пролеће СУБНОР Србије слави велики јубилеј. По стажу најдуговчнија ветеранска организација у Европи, са преко 130.000 чланова друга по бројности (иза Руске Федерације), обележиће како приличи седам деценија постојања.

Зато са новим амбицијама улазимо у 2018. одважни, као и досад, без тапшања по рамену и не тражећи привилегије, истрајно јединствено и у корист отаџбине, са угледом који белодано имамо, да доприносимо општем бољитку.

Нека нам је срећно Ново лето!

Print Friendly, PDF & Email

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.