НАСТАВАК УСПЕШНЕ САРАДЊЕ

Помоћница министра из Сектора за борачко инвалидску заштиту, Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања госпођа Сања Лакић посетила је СУБНОР Србије.

У пријатном и конструктивном разговору са ужим делом Председништва председник СУБНОР-а генерал-мајор Видосав Ковачевић упознао ју је са радом организације, кроз историју, све до данашњих дана.

Акценат је, поред 80. годишњице од ослобођења највећег дела Србије укључујући и Београд, као и 75 година СУБНОР-а Србије стављен на проблем финансирања СУБНОР-а Србије.

Госпођа Лакић рекла је да су ове године опредељена велика средства за борачка удружења и да је СУБНОР свакако најважније међу њима, назвавши га институцијом и брендом.

Политика финансирања неће више бити везана само за конкретне пројекте већ и за логистичку подршку која укључује и финансирање базичног рада удружења, које подразумева и трошкове везане за свакодневни рад (трошкови за накнаде запосленим, комуналне и друге трошкове).

Најавила је отварање конкурса за ове потребе већ крајем фебруара и почетком марта ове године. Уз то је изразила спремност на то да борачки сектор Министарства за рад изађе у сусрет сваком питању и недоумици које би СУБНОР могао имати, констатујући да је Министарство наша кућа у којој ћемо моћи имати сваку могућу подршку.

Председник Ковачевић изнео је и питање обнове свих меморијала у Србији, што је замашан посао који не може бити реализован без помоћи државних органа. Велики број тих споменика је у веома лошем стању и захтевају конзервацију и рестаурацију. Госпођа Лакић се сложила констатујући да иза таквог посла мора да стоји неки Завод, који има и архитекту и историчара и сву другу потребну подршку како би овај замашан посао био урађен.

У даљем току разговора председник Ковачевић је говорио о 80 година од ослобођења највећег дела Србије (јубилеј којем се могу похвалити само Срби и Руси), констатујући да ће СУБНОР свакако славити овај велики јубилеј свуда у локалу, али да је неопходно направити и неколико великих манифестација иза којих би требало да стоји највише руководство земље укључујући и председника Александра Вучића. Госпођа Лакић се сложила са њим и обећала сваку врсту подршке и председника Србије и Владе Србије.

Још једном је упутила руководство СУБНОР-а да активно прати конкурсе Министарства, како би остварили сва права која нам као великом удружењу припадају.

На крају састанка генерал Ковачевић уручио је признање „Велико хвала“ госпођи Лакић у знак захвалности за почетак успешне сарадње, а пуковник пилот Зоран Јаковљевић уручио јој је монографију „Стазе родољубља“ чији је он аутор, издату поводом 70 година постојања СУБНОР-а Србије.