НЕ ЗАБОРАВИТИ НИ ЈЕДНОГ БОРЦА

Наша историја се у много случајева поиграла са учесницима догађаја, битака, ратова, па су многи од њих остали без разлога заборављени.

Такав је случај и са једним бројем јунака априлског рата 1941-е године, припадника Војске Краљевине Југославије који су тих дана иако слабије наоружани, стали пред немачке фашистичке хорде и положили своје животе за Отаџбину.

Милован Васиљевић
Милован Васиљевић

Историјска комисија СУБНОР-а Шумадије и Крагујевца предвођена академиком пук. Жељком В. Зиројевићем и секретаром Мирославом Микијем Лазаревићем-новинаром, већ више година прикупља податке о заборављеним јунацима и херојима априлског рата 1941. године. У склопу активности извршен је обилазак више гробаља у Крагујевцу, Рачи, Тополи и Книћу и том приликом је на Становљанском гробљу пронађен гроб и надгробни споменик Милована Васиљевића, рођеног 1906. године у Крагујевцу, заборављеног ратника, борца Пиротехничког батаљона Југословенске Краљевске Војске, заправо митраљеске чете која је у реону Баљковац-Горња Сабанта, под командом мајора Драгољуба Кргушића, зауставила продор немачких фашиста из правца Јагодине ка Крагујевцу.

гроб Милована Васиљевића

У неравноправној борби херојски су погинули 11. априла 1941.г. мајор Кргушић и његови саборци, међу којима је био и Милован Васиљевић који је био изостављен са списка и до данас заборављен.

СУБНОР на овај начин упорним истраживањем не дозвољава да се часни родољуби и јунаци који су себе жртвовали за Отаџбину, забораве, јер, „заборав је велика грехота“.