САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 850409Укупно посета:
  • 2633822Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

АНТИФАШИЗАМ ЈЕ У ДУХУ НАШЕГ НАРОДА

Полагањем венаца и цвећа, пригодним програмом пред бистама народних хероја у централном градском парку, у Неготину су обележени Дан победе и 70 година СУБНОР-а Србије.

Свечаности је након разговора са руководством Општинског одбора СУБНОР-а и срдачног пријема код председника општине Неготин, присуствовао и Јевгениј Мартињенко, представник Амбасаде Руске федерације у Србији.

Владимир Величковић, председник Неготина, упонао је са личном картом општине, и подвукао да су у борби против фашизма и током ослобођења Источне Србије народи наших земаља дали огромне жртве.

Церемонија обележавања Дана победе и 70 година СУБНОР-а Србије, организована испред бисти Љубе Нешића, Бранка Перића, Вере Радосављевића и Станка Пауновића, народних хероја, почела је интонирањем химне „Боже правде“ и дочеком 150 учесника „Марша мира“, на чијем су челу били ученици Основне школе „Вук Караџић“ основци преосталих градских основних школа и матуранти Неготинске гимназије, Пољопривредне и Техничке школе.

Логистичку подршку далу су чланови Планинарског удружења „Дели Јован“ и СУБНОР.

Поводом међународног Дана победе над фашизмом скупу се обратио Боривоје Савић, председник секције Ратних јединица СУБНОР-а Неготин.

Оружани отпор тада највећој оружаној сили у Европи пружили су родољуби свесни свих вредности слободе и достојанственог живота, који су одбацили сваки облик сарадње са окупаторима и латили се оружја. На простору Југославије партизански покрет, предвођен Јосипом Брозом Титом, стао је на чело антифашистичке борбе, стекао наклоност савезника и углед као један од највећих антифашистичких покрета у Европи. Иако је фашизам побеђен у Другом светском рату, идеологија фашиста и нациста није престала да живи. Чак и неки који себе називају историчарима настоје да изједначе Народноослободилачки покрет и Равногорски покрет, као антифашистичке. Покушавајући да легитимишу четнике и Драгољуба Михајловића као антифашисте, негирају саму суштину антифашистичке борбе која је дубоко укорењена у духу српског народа.

О седамдесет година СУБНОР-а Србије говорио је Драгољуб Филиповић, председник СУБНОР-а Неготин. Он је посебно апострофирао да је СУБНОР Србије, Председник Републике Србије ове 2018. године одликовао Сретењским орденом, због неговања и чувања традиција антифашизма и антифашистичког карактера НОБ-а. Влада Републике Србије је, преко надлежног Министарства, СУБНОР Србије наградила 2016. године Златном плакетом „Српски ратник“ за успешно представљање Републике Србије на међународним антифашистичким форумима и манифестацијама.

Данас СУБНОР Србије, казао је Филиповић обележава значајне датуме и има чланове: пензионисана војна лица, ратне ветеране и њихове потомке и поштоваоце свих ослободилачких ратова.

У пригодном програму учествовали су ученици основних и средњих школа, као и малишани Предшколске установе Пчелица из Неготина.

Први пут ове године на Дану победе, у сарадњи са Војском Србије, у Неготину је уприличен тактичко технички збор – изложба пешадијског наоружања која је привукла пажњу понајпре деце а потом и грађана. Логистичку подршку обележавању јубилеја пружилe су трговине Слатка кућа и Нови стил.

 

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.