САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 850408Укупно посета:
  • 2633821Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

МОРАМО МУДРО ДА ЧУВАМО МИР

Град Врање и СУБНОР Врање и ове године су обележили наш и светски празник 9. мај – Дан победе над фашизмом у Другом светском рату. Централна манифестација организована је на Железничкој станици у селу Ристовцу, крај спомен чесме борцима палим у НОР-у, у борби против фашизма.

То место је одабрано за обележавање овог историјског датума јер је спомен-чесма, коју су изградили железничари деонице пруге Врањски прибој – Прешево, у ствари прво од укупно 100 спомен обележја антифашизму на подручју Врања. Изграђена је првог маја 1946. године, а обновљена за ову прилику, и данас окрепљује хладном водом путнике и намернике.

У присуству најодговорнијих функционера Врања, Војске Србије, СУБНОР-а, бројних делегација предузећа, школа, удружења и великог броја бораца, железничара, грађана Ристовца, омладине и деце, присутнима се најпре обратио градоначелник Врања др Слободан Миленковић и измађу осталог нагласио: „Потребно је да очувамо национални идентитет и националну свест али да не дозволимо да нас национализам обузме. Нико нема права да се уздиже изнад осталих, а екстремни национализам кроз векове је носио идеју о великим државама и вишој раси. Наша је обавеза да се крећемо путем развоја и напретка и да мудро чувамо мир и стабилност наше земље. Њоме су нас задужили преци који су извојевали народну слободу. Њихова херојска дела, вођена правдољубивим идеалима, су аманет српском роду који морамо да пренесемо будућим нараштајима“.

Присутне је поздравио и председник СУБНОР-а Врања Стојан Младеновић. Посебну пажњу изазвао је онај део говора у коме је изнео податке о формирању илегалне партизанске десетине у Ристовцу на челу са Војиславом Стојановићем Доктором и њеној првој акцији на онеспособљавању железничке пруге недалеко од Ристовца. Он је такође изнео архивски податак да се приликом формирања СУБНОР-а на тој територији учланило 88 бораца НОР-а, а да СУБНОР данас на том подручју има укупно 201 члана у две месне организације.

У културно-уметничком делу програма учествовали су ђаци и професори Основне школе „1. мај“ из Вртогоша, која територијално обухвата и школу у Ристовцу, која спада у ред врло успешних школа. Иначе, ваља напоменути да је ова школа колективни члан СУБНОР-а Врања и да својим програмима и ђацима редовно, заједно са СУБНОР-ом, учествује у неговању традиције.

У оквиру обележавања Дана победе над фашизмом, у посети врањском СУБНОР-у, била је и делегација борачке организације из Брода у Републици Српској, са председником Зораном Видићем на челу. Повод за успостављање сарадње датира из 1992. године када је један батаљон ЈНА из Врања, заједно са борцима Брода, успешно одолевао налетима у намери да тај крај очисте од српског живља. У току боравка у Врању, делегацију су примили градоначелник Врања и командант Четврте бригаде Војске Србије. Борци Брода учествовали су у обележавању Дана победе над фашизмом у Ристовцу, а заједно са делегацијом СУБНОР-а из Врања, одали почаст Мирољубу Станојевићу из Сурдулице, погинулом у операцијама на подручју оптине Брод.

У оквиру обележавања Дана победе над фашизмом СУБНОР и Гимназија „Бора Станковић“ из Врања организовали су предавања о културном наслеђу Србије и војним меморијалима и местима страдања из периода Другог светског рата. Веома инспиративна предавања историчара из Београда Дејана Ристића изазвала су интересовање.

Реализацију целокупног, добро осмишљеног програма, обележавања Дана победе над фашизмом, са дужном поштом, пратили су локални и регионални електронски медији редовним извештавањем у информативним емисијама и приказивањем специјалних емисија.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.