САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863322Укупно посета:
  • 2654559Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ХУМАНОСТ ПОВЕЗУЈЕ ДВА НАРОДА

Амбасадор Белгије у Србији Лео Д`аес са сарадницима  посетило је СУБНОР Неготин, локалну самоуправу и Здравствени центар у Неготину. Повод посете била је стота годишњица од преране смрти белгијског лекарског брачног пара  др Селме Елиасберг Мазеј и др Фернанда Мазеја, који су током 1914. и делом у 1915. лечили војнике и народ Крајине и сами страдали од пегавог тифуса.

Уз ангажовање СУБНОР-а Неготин и финансијску подршку Амбасаде Белгије уређено је и обновљено гробно место преминулих лекара на неготинском гробљу и израђена и постављена спомен плоча која ће будуће генерације подесећати на њихово часно и херојско дело.

Амбасадор Лео Д`аес разговарао је са руководством СУБНОР-а и упознао се са активностима. Посебно га је интересовала брига за неговање и очување традиција ослободилачких ратова и заштиту споменика и спомен обележја. Млади лекарски брачни пар из Белгије и не слутећи да ће то једног дана постати спона за развијање и неговање пријатељства између народа Белгије и Србије.

Објашњавајући историјски тренутак када се градило и склапало пријатељство Драгољуб Фииповић, председник ОО СУБНОР-а Неготин нагласио је да се и сто година после прераног упокојења двоје лекара и добротовора чува успомена на храбро дело. Одрекли су се свега онога што чини живот лепим. Остали у Крајини, вечно, са тек навршених 26 и 32 године. Боравак амбасадора је настављен пријемом код председника Општине Неготин Јована Миловановића. Амбасадора је највише занимала привредна ситуација на простору Крајине, могућност коришћења луке Прахово, коришћење капацитета техничке и пољопривредне средње школе у случају да се бегијски предузетници оријентишу за инвестиције у неготинску крајину, поебно у области виноградарства, пољопривреде, туризма и метало-прерђивачку индустрију.

Амбасадор је открио спомен плочу брачном пару Мазеј која је постављена на  згради “старе болнице” у Неготину.

Обраћајући се  грађанима, здравственим радницима, деци и члановима СУБНОР-а Лео Д` аес је истакао: „Народи Бедлгије и Србије у Великом рату делили су исту судбину, били су, као мали, жртве великих и моћних. То само по себи говори величини жртава које су у име човечанства на олтар слободе ставили и лекари чију смо спомен-плочу управо открили. Јунаци и хероји борбе без оружја надвисили су дела ратника, генерала и краљева.

Након тога у пратњи својих домаћина амабасадор је  обишао овдашњу здравствену установу и ту се упознао са  најбитнијим чињеницама и проблемима са којим се ова установа суочава. О томе су говориле др Биљана Параскијевић и др Душица Јосифовић, директорке болнице и овдашњег Дома здравља.

Пригодни културно-уметнички програм извела је музичка секција интерната средњих школа Дома Станко Пауновић у Неготину.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.