САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 818843Укупно посета:
  • 2563649Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СЛАВА ПОБЕДНИКА НИКАД НЕ БЛЕДИ

У Аранђеловцу је свечано обележена 101. годишњица победоносног завршетка Колубарске битке, једне од највећих и најзначајнијих ратних победа у целокупној историји српског народа.

Потомци славних са Колубаре, Човке, Врачег Брда, Сувобора, Варовнице, Торлака као и многих других неизбројаних бојева и битака од Цера до Кајмакчалана, окупили су се испред Спомен-костурнице у Аранђеловцу да још једном подсете на дане величанствене славе. У подножју спомен-обележја, где је одржан централни део свечаности, леже посмртни остаци око 4.000 ратника и српске и аустроугарске војске изгинулих 1914. године на простору између Лазаревца и Аранђеловца.

Многобројне грађане, потомке и поштоваоце славних ратника и делегације борачких удружења из разних крајева Србије  поздравили су, у име председника Удружења потомака ратника Шумадијског округа од 1912. до 1918. године, Радомир Радосављевић, председник Општине проф. Бојан Радовић. СУБНОР Републике Србије заступао је пуковник проф. Жељко Зиројевић.

Венце палим ратницима у Првом светском рату на спомен-знамење положиле су делегације општине Аранђеловац, Удружења потомака ратника 1912-18 Шумадијског округа, СУБНОР-а Крагујевца, Аранђеловца, Раче, Тополе, Адашеваца, Ужица, Горњег Милановца, Бајине Баште, Косјерића…

Химном Удружења потомака ратника Србије „Марш на Дрину – У бој крените јунаци”, у сали хотела „Рујна зора”, почела је свечана академија посвећена сто првој годишњици Великог рата и победе српске војске. Културно-уметнички програм су извели ученици Средње техничке школе из Аранђеловца које је предводила професор историје Ана Настић и ученици основне школе “Светолик Ранковић” са наставницом Јасминком Миливојевић. У оквиру програма приказан је документарни филм потпуковника Луке Николића о страдању српских ратника у Бизерти и широм Туниса после окончања повлачења српске војске преко Албаније.

Председник Општинског одбора СУБНОР-а Аранђеловац, Радомир Радосављевић, уручио је Повеље захвалности појединцима који су током протекле године помогли рад борачких организација и организовање обележавања значајних датума из наше историје. У име добитника Повеље захвалили су се председница Скупштине општине Аранђеловац Деса Миланов, и пуковник Жељко Зиројевић.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Ведро
06:5617:50 CEST
СреЧетПет
min 11°C
25/11°C
25/10°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.