САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863322Укупно посета:
  • 2654559Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ВЛАСТ МОРА ДА ПОШТУЈЕ РЕПРЕЗЕНТАТИВНОСТ

Власт мора поново да уведе и поштује репрезентативност која је за масовне патриотске организације постојала до насилничке досовске дружине и драстичне изолације из реваншистичких идеолошких побуда. Кад се старо правично правило врати, биће уведен ред у ветеранско-борачки сектор и број сличних удружења ће се рапидно смањити са садашњих преко 850 сличних или приближно истих циљева који нису, у већини случајева, у интересу општих и државних потреба.

Председништо СУБНОР-а Србије, на седници под председништвом Душана Чукића, закључило је да преко надлежног министарства упути предлог Влади Србије и по убрзаном поступку буде враћен статус реперезентативности борачкој антифашистичкој организацији са преко 130.000 чланова и великим угледом на међународној сцени.

СУБНОР као патриотска организација са вишедеценијским стажом не може бити угурана у шаренолик и по много чему неспојив такозвани невладин сектор, улога и место традиционалних ветерана, потомака бораца раме уз раме слободара победника из антихитлеровске коалиције у Другом светском рату, настављача борбе за интегритет и општи опстанак Републике Србије, морају да буду на достојном месту. Као што је то случај са истом значајном групацијом у многим цивилизованим земљама широм света.

Охрабрује потез наше државе што је овог месеца установила као стални празник Дан ветерана у знак сећања на 1912. и потом све наредне ослободилачке ратове, до Другог светског и одбране од натовске агресије 1999.године.

Баш у том смислу неопходне су корекције у Закону о удружењима, где би се утврдила, као кад су у питању разни синдикати, репрезентативност и за борачку организацију и на тај начин поново сазнало ко је у друштву активни партнер и на који начин доприноси општем бољитку и угледу Србије на међународној сцени.

На седници Председништва усвојена је платформа са најважнијим програмским задацима до 2019.године. Обавезе нису списак жеља већ реално стање потреба и захтева свеукупног чланства и одбора у сваком месту у Србији. Стварајући атмосферу рада и пуног ангажовања, у условима које налаже време у коме организација делује, не одустајући од темељних принципа, СУБНОР ће у свакој средини, поштујући прошлост и исправан пут на коме је Србија увек била и у најтежим периодима, доприносити будућности и новим генерацијама, које прилазе, управо због таквог препознавања, нашој организацији.

Председништво је такође расправљало о здравствено-социјалној заштити као једном од најкрупнијих задатака с обзиром на то да се увидом у ситуацију зна да има доста небриге и пропуста, али се, уједињеним снагама са органима локалне управе и специјализованим установама и службама, може постићи задовољавајуће стање у тој области и на општу корист.

Оцењено је и да је Фондација ”Драгојло Дудић” спровођењем 44. редовног конкурса и доделом признања најбољим радовима из литературе и историографије потврдила, у исто време, висок реноме и углед који има на културном небу Србије. Потврђено је и да ће награда за објављену књигу из политичких наука на првом конкурсу ”Проф.др Миодраг Мића Зечевић” бити уручена на годишњицу смрти истакнутог интелектуалног ствараоца и дугогодишњег председника СУБНОР Србије.

Пре почетка рада Председништва, представник борачке организације из Шумадије, проф. пуковник Жељко Зиројевић, уручио је председнику СУБНОР-а Србије Душану Чукићу Повељу захвалности у име Општинске огранизације Аранђеловца за „пружену помоћ у реализацији задатака којима се организација одужује славним прецима који су дали живот за слободу и част Србије“.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Председништво

  • pedjaza каже:

    Postoje valjani istorijski i suštinski razlozi zbog kojih SUBNOR Srbije treba da bude reprezentativana boračka organizacija, u smislu da joj ta uloga bude ozakonjena. Kao ubedljivo najmsovnija, sa daleko većim brojem članova od bilo koje druge organizacije tog tipa, i sa gotovo 70 godina dugim neprekidnim postojanjem, SUBNOR se potvrdio kao organizacija koja zaslužuje posebno mesto u pravnom sistemu.
    U Srbiji je dosta ratovalo, pa stoga ima dosta bivših boraca, ratnih veterana, potomaka, članova porodica, ali i poštovalaca tih boračkih, a naročito antifašističkih, tekovina. Ironično je da boračka organizacija, koja ima visok nivo poštovanja u evropskom i svetskom pokretu bivših boraca i veterana, u sopstvenoj zemlji ima staus udruženja, kao i na desetine hiljada drugih manjih ili većih organizacija iz različitih oblasti (udruženja ribolovaca, golubara, pčelara, uzgajivača ukasnog bilja itd.).

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.