САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 803662Укупно посета:
  • 2528669Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЈУНАЦИ НЕ МОГУ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНИ

Обележавајући Светски дан примирја у Великом рату, Општински одбор СУБНОР-а Неготин и Музеј Крајине промовисали су монографију „Крајинци и Тимочани у Великом рату“ аутора Драгољуба Филиповића и издавача Музеја Крајине.

Уредници књиге су: Боривоје В. Савић, професор и Ивица Трајковић, директор музеја Крајина, технички уредник инжењер Слободан Брзуловић, а рецезенти професори Александар Којић и Лидија Милосављевић.

У препуној сали амфитеатра Средње уметничке школе „Стеван Мокрањац“ о сарадњи Музеја Крајине и СУБНОР-а Неготин говорио је Ивица Трајковић: „Успешно негујемо неколико година уназад посебно када су се обележавали велики јубилеји слободарских традиција нашег народа. Поводом стоте годишњице пробоја Солунског фронта приредили смо изложбу докумената под називом „Борбени пут 13.пука „Хајдук Вељко“ првог позива и ево на стоту годишњицу примирја у Великом рату уз нашу помоћ  ауторском тиму представљамо монографију „Крајинци и Тимочани у Великом рату“.

Професор Боривоје Савић је истакао: „У прикупљању, обради и анализи појединих података из Великог рата аутор је желео да „остављени“ – не оду у заборав, а заборављени врате у сећања потомака, јер само тако  могу да се сачувају слике прошлости, слава и понос оних који су знали шта је љубав, патриотизам и храброст, посебно издвајајући те врлине из брлога мржње, издајства и кукавичлука којим је већи део света био захваћен“.

Голготу или голготе кроз које је прошла српска војска од августа 1914.г. до новембра 1918. године, нагласио је Савић, морају трајно остати у сећању њених потомака, јер се само тако може сачувати српско име, српски род, достојанство и храброст, које је ретко који народ у свету имао, бар не у том обиму и под таквим околностима, а реч заборав мора бити избрисана из речника српског војника и његових потомака. На тим примерима, рекао је Савић, морају се заснивати  градива историје у школама Србије, а светски моћници да ставе прст на чело и почну да уче и науче колика је снага војника у његовом патриотском односу према светињама које брани. Зато ће ова монографија  у великој мери допринети да се наведени циљеви остваре.

Рат и смрт надвили су се, августа 1914.г. над планетом, рекао је у свом излагању аутор монографије Драгољуб Филиповић, а затим се запитао: Каква је то лудост обузела цео свет. Преживели су срећни што су живи. Многи су изгубилили младост, лица, делове тела и живце. Какво се зло сручило на свет?

„Ми смо, нажалост и данас сто година после Великог рата, једнако као у то време, предмет мржње и агресије свега онога што је најсебичније, најнељудскије и најарогантније у Европи моћи и богатства. Није први пут да се српски народ, у својој новијој историји, среће с оним што би се данас могло подвести под тим да су над њим вршене геноцидне радње. Највећа лицемерја била су исказана у сваком од ових великих ратова, они који су „демократе” и борци за људска права, жртву, Србију и њен народ, оптужили за „злочине” и читав народ проглашавали за дивљаке и наметали му сурове казне супротно важећим конвенцијама које су сами донели. У Великом рату су користили недозвољену „дум-дум” муницију, забрањени бојни отров и велике одмазде над цивилним становништвом, бележи у свом извештају професор др Арчибалд Рајс.

Битка на Легету је историјска епопеја 13.пешадијског пука „Хајдук Вељко” из састава Тимочке дивизије првог позива о храбром и одлучном преласку Саве, о почетном тријумфалном успеху у борби са вишеструко надмоћнијим противником. О крвавом дану непријатеља и једној стравичној ноћи када је покошена српска младост на бојном пољу Легет. На нашој страни из строја је избачено 6.366 војника, а на непријатељској 2000. Тако је за Крајинце и Тимочане река Сава код поља Легет постала „Плава гробница“.

Ни данас стотину година после победе у Великом рату нема података о изгинулим ратницима у овдашњим насељима Вратна, Душановац и Србово, а у Малој Каменици спомен обележје је толико запуштено да се са њега не могу поуздано утврдити подаци о броју погинулих нити њихова имена и презимена. Нажалост на терену има непримереног односа према спомен обележју. Тако је споменик искоришћен за стуб огромне металне капије и наравно заузета површина државног земљишта. То су наша, српска посла, али морамо их се што пре ослободити, за рад наше будућности. Ако сами не поштујемо своју прошлост, шта да очекујемо од других“.

Овим речима је аутор закључио своје излагање, а потом су малишани предшколске установе „Пчелица“ заиграли српска кола која су играли борци на Солунском фронту.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
14°
Light Rain
05:0120:08 CEST
WedThuFri
min 13°C
18/12°C
19/13°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.