САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816552Укупно посета:
  • 2553943Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

ВРЕДЕЛО ЈЕ БОРИТИ СЕ ЗА СЛОБОДУ

У организацији Сомбора, Градског одбора СУБНОР-а и СУБНОР-а АП Војводине масовно је обележена 74-годишњица Батинске битке. Обележавању су поред локалне градоначелнице Душанке Гавриловић, председника Скупштине Зорана Парчетића, присуствовале делегације амбасада Руске Федерације, Украјине, као и градских и општинских удружења СУБНОР-а Новог Сада, Врбаса, Вршца, Жабља, Суботице, Апатина, Србобрана, Инђије, Сремске Митровице, Старе Пазове, Бечеја, Зрењанина, Житишта и Руме. Такође и делегација Секције бораца Шесте личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“ из Београда, УАБА Осијека, Белог Манастира из Хрватске и Дистрикта Брчко. Посебно припадници Војске Србије.

Битка је определила победу над фашистичким злом 11. новембра 1944. године и остаје запамћена по храбрости партизанских бораца и совјетске Црвене армије.

Потпредседник СУБНОР-а Србије и председник СУБНОР-а Војводине Светомир Атанацковић посебно је нагласио: „Након ослобођења Београда, јединице 12. Војвођанског корпуса у садејству са снагама Црвене армије, ослобађале су Срем, а почетком октобра ослобођен је Банат од Беле Цркве, Вршца, Панчева и свих градова. Јединице НОВЈ и Црвене армије ослободиле су већи део Војводине, Нови Сад, Суботицу, Сомбор и Апатин и избиле на Дунав, где је уследила батинска битка, која је трајала од 11. до 29. новембра 1944. године. Битка код Батине у Барањи је највећа битка по количини снага учесника, интензитету борби и стратешком значају у току читавог Другог светског рата на подручју Југославије. Вођене су крваве борбе форсирањем набујале реке Дунав, преко стрмих литица Беломанастирске греде, против фашистичких снага Вермахта и колабораната. Пало је много партизанских бораца и Црвене армије.

Борбе су настављене даље на ослобађању читаве територије Југославије. Након Батинске битке успостављен је Сремски фронт, фронт од Будимпеште до Јадранског мора, чиме убрзана победа и крај фашистичког зла двадесетог века.

Србија је у тој борби дала велики допринос, за Србију се вредело борити, па и живот дати.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
21°
Ведро
06:2518:36 CEST
НедПонУто
min 13°C
23/14°C
17/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.