САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816550Укупно посета:
  • 2553941Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СВАКИ КАМЕН – СПОМЕНИК

Полагањем цвећа на масовној гробници страдалих у Првом светском рату на Власини, чланови СУБНОР-а, Удружења ратних ветерана, Удружења потомака и Удружења ветерана, ученика и наставног особља Основне школе „Академик Ђорђе Лазаревић“ достојанствено су се поклонили сенима ратника који су пре једног века положили животе за слободу свог краја.

Букети цвећа положени су  на дан када су се у октобру 1915. године на простору Власине одиграле три велике битке српске и бугарске војске, и у којима је учествовало више од 15.000 војника. Прва битка је одиграна на месту Букова глава (Власина Стојковићева), друга Промаји (Власина Округлица) а трећа код Кијевске чесме на планини Чемерник. Са српске стране која је бројала око 5.000 бораца били су Друга пешадијска шумадијска јединица и Власински добровољачки одред, а у помоћ им је притекао и Моравски пук. Бугари су добили битке захваљујући надмоћности у људству тако да су окупирали велики простор југоисточне Србије и наставили са злоделима. Само у Сурдулици су ликвидирали више од 3.000 цивила из свих крајева Србије и Македоније, а Сурдулица је постала синоним за српску костурницу.

За то сведоче и докази које је након Првог светског рата прикупио др Арчибалд Рајс. На Власини је пронађено шест масовних гробница. На Промаји је сахрањено из Другог балканског и Првог светског рата око 1.000 ратника, на Гаџиној пољани 87, на Власини Рид 128, на Власини Округлици 28, на Радоњиној махали (планина Чемерник) око 200 рањеника. По речима Драгољуба Манића, председника Општинског одбораа СУБНОР, за велику критику је да на месту Промаја нема спомен обележја. Иако је у више наврата покретана иницијатива за тим надлежни органи нису реаговали. Зато ево и апела Министарству за рад и борачка питања, као и СУБНОР-у Србије како би се изнашле могућности за подизањем споменика на овом месту.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
23°
Углавном облачно
06:2518:36 CEST
НедПонУто
min 13°C
23/14°C
17/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.