Неготин

ИЗДРЖАЋЕМО СВЕ УДАРЕ

Интонирањем државне и химне СУБНОР-а Србије “По шумама и горама”, отворена је, у сали Дома “Станко Пауновић” у Неготину свечана академија посвећена Дану формирања Прве оперативне јединице НОВЈ.

На дане када је у жару борбе стасала славна југословенска армија, беседом је подсетила председница Секције потомака и поштоваоца професор Лидија Милосављевић.

Дан формирања Прве пролетерске бригаде јесте дан када је почела да стасава једна од највећих армија међу победницима. Од десетак партизанских одреда нарасла је армија која је у строју имала 800.000. прекаљених бораца.

Председник СУБНОР-а Неготин Драгољуб Филиповић рекао је: “СУБНОР траје и постојано опстаје на ветрометини бројних насртаја квази историчара и потомака квислинга и колаборациониста. Чврсто стојимо на темељима антифашизма и НОБ-а, коју је верификовао читав прогресивни и мирољубиви свет. Знамо ми, а уверени смо да  и цео слободни свет зна, ко је с ким био под руку, зато нам нико не може продавати маглу.

Појединци, кратког сећања и памћења, задњих година успевају да у школске уџбенике прогурају неистине,  да трују младе. Вајна “демократска” власт је у Србији од 2000. године успела да СУБНОР стрпа у исти кош с неким невладиним организацијама и потпуно све патриотске организације потисне са јавне сцене. Истрајношћу чланства са СУБНОР-ом то нису успели. Потврда томе јесу и наши скупови. Нема веће среће од чињенице да у једној оваквој свечаности учествује и млада генерација”.

Свечаној академији претходило је полагње венаца и цвећа на смомен обележју погинулим борцима .

Поред чланова СУБНОР- а свечаности су присуствовали и директори градских јавних установа, ученици средњих и основних школа и многобројни грађани.