САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863391Укупно посета:
  • 2654676Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

СЛОБОДА НИКАД НЕМА ЦЕНУ

Делегације Скупштине општине Неготин, СУБНОР-а и резервних војних старешина, поводом јубиларне 75. годишњице формирања Прве пролетерске бригаде, положиле су венце на Спомен костурницу страдалим борцима НОР-а и припадника Црвене армије.

У свечаној сали Дома “Станко Пауновић” одржана академија у којој су се представили ученици Средње уметничке школе “Стеван Мокрањац”, Неготинске гимназије, Пољопривредне школе Буково, основних школа и вртића “Пчелица”.

Свечана академија је, пред више од стотину посетилаца, отворена химнама: “Боже правде” и “По шумама и горама” у интерпретацији хора Средње уметничке школе.

Потом се пригодном беседом обратио председник СУБНОР-а Неготин Драгољуб Филиповић.

„Одважна и храбра младост наше земље јасно је завојевачима саопштила да слобода нема цену. Јулске устаничке  буктиња у Србији 1941. распламсавало је преко двадесет партизанских одреда предвођених КПЈ и Јосипом Брозом Титом. Они су широм Србије стварали слободне територије у поробљеној Европи. Једна од таквих је Ужичка република територија Западне Србије и Шумадије, која се од 24. септембра до 29. новембра 1941. године, за време Другог светског рата, налазила под контролом Народноослободилачког партизанског покрета, једина слободна територија са око милион становника у читавој поробљеној Европи“.

Знамо да је 1945. злокобни фашизам војно поражен, али је јасно да се идеолошки одржао у разним срединама и ево сада, на разне начине, поново оживљава и прети човечанству. Тужно је што нема никог да упери прст у изазиваче сукоба, што неће у последицама катастрофалних исхода да извуче поуке и укаже на путеве који ће насилнике зауставити бар за догледно време у име мира и подједнаког права на слободу и миран живот свих народа, без обзира на величину, имовно стање, боју, вероисповест, политичка определења.

На нама је да се и данас једнако као кад се бранила слобода борбом, енергично мирним средствима, знањем заложимо за мир и сарадњу међу народима у интересу оних што долазе на сцену бранећи своје и опште интересе човечанства да би се спокојније  и лепше  живело“.

Поводом јубиларне годишнице СУБНОР Неготин уручио је нове чланске карте  новопримљеним члановима. Истовремено су спортистима који су се појединачно такмичили у шаху и пикаду, мушкарци и жене, додељени пехари и медаље, а за допринос неговању традиција СУБНОР-а предузетнику Драгославу Цветковићу, који је помагао у очувању спомен обележја, највеће признање СУБНОР-а Неготин – “Повеља Крајински партизански одред”.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.