САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 815778Укупно посета:
  • 2550656Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ДЕЛО ВРЕДНО ЧАСТИ

Пригодним скупом у Неготину, пред спомеником Солунцима у централном градском парку, обележена је 98.годишњица ослобођења у Првом светском рату.

”Француске и мароканске јединице, под командом генерала Жуиња Гамбете, донеле су слободу Неготинској крајини. У Великом рату  страдалих у одмаздама окупатора у борбама и заробљеништву погинуло је укупно 3.695 Крајинаца од којих 86 официра, 151 подофицир и 3.458 војника” – рекао је Драгољуб Филиповић, председник Оптинског одбора СУБНОР-а.

После пробоја Солунског фронта 13.пук “Хајдук Вељко” и друге срспке јединице са овог простора нису могле да учествују у ослобађању Источне Србије, због става савезника да је могућ реваншизам против Бугарске.

”Слобода коју данас живимо последица је битака на Церу, Легету и Колубари, албанске голготе и крвавих битака  на Солунском фронту, за сваку коту, село, град. Наша је обавеза да чувамо успомене на све те људе који су гинули за слободу и отаџбину. Историја Србије је пуна значајних годишњица. Тако се 15. октобра навршила 101. годишњица од почетка борбених операција – рата против Бугарске на брду Алија изнад Мокрања, где су одбрану организовали тречепозивци Тимочке дивизије и ратници 8. пука Првог позива Дунавске дивизије. На жалост те снаге нису биле довољне да спрече окупацију немачке и бугарске војске, којој је територија Крајине остављена као окупациона зона. По повлачењу срске војске Бугари су окупирали целу источну Србију и увели терор против народа, његовог језика и културе.

Тражимо да једна улица у Неготину понесе име јунака из ближе и даље прошлости. Очекујемо да се реализује и иницијатива СУБНОР-а Неготин, Клуба генерала и адмирала Србије и Републичког одбора СУБНОР-а Србије о додељивању улице генералу Љубиша Стојимировић у Неготину, као заслужној личности из овог краја” – речено је на свечаности.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
28°
Сунчано
06:1818:47 CEST
ПонУтоСре
29/14°C
30/14°C
16/7°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.