НИШ

Поводом Дана oслобођења града Ниша у Првом светском рату на Споменику Ослободилоцима на Тргу Краља Милана одржана је комеморативна свечаност.

Венце су положиле делегације: Нишавског округа на челу са начелником Петром Бабовићем, у име Копнене Војске Србије венац је положио генерал потпуковник Милосав Симовић, Града Ниша – градоначелница Драгана Сотировски, Општине Палилула Братислав Вучковић, у име Клуба генерала и адмирала Србије – подружница Ниш венац је положио бригадни генерал Жарко Лазаревић, затим су венце положили представници Удружења за неговање традиција, Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих, Удружења бораца у одбрани против НАТО агресије, Удружења пензионисаних официра, подофицира и резервних војних старешина.

У име СУБНОР-а града Ниша венац је положила делегација у саставу: пуковник Анђелко Милићевић, члан Извршног oдбора и координатор СУБНОР-а Србије Нишавског oкруга, председник Скупштине СУБНОР-а града Ниша, пуковник проф. Др Видимир Вељковић, председник Градског одбора СУБНОР-а Ниша, пуковник Душан Новаковић и заменик председника професор Богдан Андрејић.

Целокупни догађај увеличали су својим присуством почасна јединица и Војни оркестар Команде Копнене војске Србије из Ниша.

Нишка операција је била операција српско-француске војске, под заповедништвом војводе Петра Бојовића, усмерена против немачких снага у широј околини Ниша, у времену од 9. до 12. октобра. Битка се завршила заузимањем широког појаса око Ниша и повлачењем окупаторских снага северно од Ниша.

У Ниш су 12. октобра 1918. године умарширале јединице Прве српске армије, на челу са војводом Петром Бојовићем. Након три дана у град су пристигле и трупе савезничких армија.

Од јула 1914. до октобра 1915. године Ниш је био седиште Владе и Народне скупштине, ратна престоница Србије у Првом светском рату. Влада је била смештена у згради Окружног начелства (садашњи Универзитет у Нишу), а Народна скупштина је заседала у Официрском дому.