СЛОБОДАРСТВО КАРАЂОРЂЕВИХ ПОТОМАКА

Јединице Друге пролетерске бригаде у садејству са припадницима славне Црвене армије, 11. oктобра 1944. године ослободиле су престоницу тадашњег среза Лепеничког – РАЧУ, Карађорђев завичај.

Поводом 76. годишњице од ослобођења, делегације СУБНОР-а Србије, Шумадије и општине Рача прво су положиле венце на спомен обележје бесмртном Вожду Карађорђу у његовом месту рођења, селу Вишевцу и одали му пошту. Затим су венци положени и на спомен обележје погинулим Црвеноармејцима које се налази на гробљу у Рачи као и на спомен обележје борцима Другог шумадијског партизанског одреда у центру Раче.

Предходно је делегацију СУБНОР-а у којој се налазио и једини преживели борац Миленко Перишић, примио председник општине Ненад Савковић и задржао се са њима у срдачном разговору. Пред спомеником у центру присутнима су се обратили проф. Томислав Домановић председник СУБНОР-а Рача, председник општине Ненад Савковић који је истакао значај данашњег дана и сећање на ослободиоце, борце против фашизма и посебно истакао наш допринос у антифашистичкој борби.

У име СУБНОР-а Србије и председника генерала Ковачевића чије је честитке и најтоплије поздраве свим присутнима пренео, обратио се потпредседник, академик Жељко В. Зиројевић који је у свом излагању нагласио да се данас са посебним пијететом сећамо оних Карађорђевих потомака који су високо подигли заставу борбе против фашистичких завојевача и њихових слугу, прошли многа бојишта и донели слободу. СУБНОР Србије као огромна патриотска и надасве антифашистичка и слободарска организација знала је а знаће и убудуће да цени све борце против фашизма али и учеснике одбрамбених ратова, закључно са онима из 1999. године који су се исказали у борби против НАТО агресије као и легендарним браниоцима Војске Југославије са Кошара и Паштрка.

Културно уметнички програм извеле су чланице певачке групе КУД из Раче које су свој богат репертоар завршиле песмом „Ово је Србија“.