НОБ и НОП

БЕЗ ТРАДИЦИЈЕ НЕМА НИ ДРЖАВЕ

Без традиције нема историје, она је кључ за разумевање цивилизације. А нема успешне државе без слободе и традиције.

О овим постулатима као прилогу историјском спознавању НОП-а у Србији и напорима СУБНОР-а да још успешније баштини традицију народноослободилачког, антифашистичког и револуционарног рата код нас у времену од 1941. до 1945, биће ускоро речи на скупу у организацији Комисије Председништва СУБНОР-а за неговање традиција.

Поводом седам деценија значајних историјских збивања у Србији, чије тековине баштини СУБНОР Србије, очекује се учешће око 20 истраживача историје Другог светског рата, а резултати ће бити објављени у одвојеној књизи.

СУБНОР је већ одржао скупове на којима се расправљало о устанку у Србији 1941. године и посебно о злочинима четничког покрета у Србији 1941-1945.године и објавио њихове резултате у истоименим зборницима.

Нови округли сто о теми „НОП у Србији 1942-1943“ има задатак да сумира досадашње историографске резултате и пунуди нова истраживачка сазнања.

НОП у Србији је био део европског антифашистичког покрета и као такав у саставу светске слободарске баштине, јер се у тешким условима Другог светског рата супротстављао окупацији, поробљавању, издаји, квислиншту, колаборацији, борио се за освајање слободе, а потом и бранио опстанак свог народа кроз власт која је постала део његове историје.

Организатори скупа сматрају, што су и објаснили у позивном писму, да приликом обраде назначене теме треба ставити у средиште анализу политичке, друштвене, војне процесе, догађаје и актере, а посебно политичке организације и покрете као што су КПЈ, СКОЈ, Југословенска војска у отаџбини, Влада генерала Недића, Збор Љотића, затим режим окупације под немачком, бугарском, мађарском влашћу, а посебно ваља обухватити – препоручују организатори – положај српског народа под окупацијом, страдања од војних формација квислинга и колаборације.

Историографија ће се НОП-ом у Србији још дуго бавити, па Председништво СУБНОР-а жели и овим новим скупом у октобру (који је већ сада увелико у припреми) да подржи ново сакупљање историјских чињеница и онемогући у последње време присутну појаву оспоравања револуционарног и антифашистичког фронта који је и у светским условима уписао нашу земљу златним словима као изузетан допринос разбијању фашистичке хитлеровске солидатеске у Другом светском рату.