САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 869786Укупно посета:
  • 2664782Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ПОГЛЕД У ПАКАО – Ноћ каме на стазама безумља

Пише: Душан Чукић

 

СРПСКИ ЗИД ПЛАЧА

Сваки пут кад се укаже прилика, а има на жалост и срамоту све више, кажем  прекрајачима оног што смо преживели или саслушали од старијих и јудама који за вечеру очас продају веру, да сврате у Вранић, живописно српско велико насеље надомак Београда, погледају својеврстан овдашњи, наш зид плача и домаћински дом часне куће Пантића за само једну зимску ноћ 1943. године затрте злочиначким пиром нељуди из јуришних одреда ”горског чиче Драже”.

Потресна је, готово за неверицу, истина о бестијалности наводних војника који у наступу патолошке мржње и пљачкашког беса упадају међу заснуле породице и, не бирајући жртву, опробаном четничком камом пресецају живот старини  слободару у претходним одбранама српске груде, тек стасалом девојчурку, беби у дрвеној колевци. И тако редом, од куће до куће, док петли нису означили зору и лелек чудом преживелих није утихнуо, а колона убица се удаљила задовољна што је ”извршила задатак” и уз то са собом одвукла богат плен натоварен у упрегнутни караван.

Жалосна прича из Вранића остала је као опомена за сва времена. Дом Пантића је заједнички симбол многих страдалника на нашим просторима. А сада је један од потомока, упорни и виспрени Владан, подастрао пред свеколико читалаштво поглед у пакао кроз надахнуту, писану рањеним срцем и још пуном душом што злотвори нису успели да истребе племе, поему о данима што пролазе и свежим ожиљцима који никад не могу да зарасту.

Записао је, у своје време, Патријарх српски великомученик Павле да зла која су нам учинили можемо опростити али никад нећемо заборавити.

И у Вранићу, крај Београда, у дому Пантића и још низу породица, у центру села где су исписана имена жртава четничке каме, упечатљив зид плача за десетине и десетине недужних људи разног узраста, ни једна генерација неће сметнути са ума – сетиће се како су некад неки свима знани разбојници делили своју убилачку идеологију и одузимањем живота мислили да надвладају истину и измишљеним противницима.

А како рече Владан Пантић у својој поеми, ко љубав дарује у његовом срцу ће срећа да царује. То је порука достојна сваког човека. Због тога је и ”Поглед у пакао” драгоцен сведок против свих злочинаца и поуздан прилог иначе већ затвореној историјској читанци о Другом светском рату који разноразни новопечени ревизионисти у нас покушавају да исправе по свом моделу. Нека прочитају ово ново дело и, обавезно, оду у Вранић.

Print Friendly, PDF & Email

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.