САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863349Укупно посета:
  • 2654596Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СЕЋАЊЕ НА ХЕРОЈСКЕ ДАНЕ

Клуб бораца у Новом Саду био је мали простор да прими све учеснике скупштине Секције бораца Козарачке битке. Секција је основана пре 33 године на иницијативу учесника Козарачке битке и њихових потомака који су се игром судбине нашли у срцу војвођанске равнице.

Секција деценијама уназад негује сећање на једну од најтежих битака у Другом светском рату, где се борило оружјем, вилама и мотикама за спас од најмоћније силе тога времена – фашистичке Немачке и њених верних помагача четника и усташа. У драматичној борби између 10. јуна и 15. јула 1942. године на Козари страдало је више од 68.000 недужних житеља Козаре и Подкозарја, међу којима и преко 22.000 деце.

Годишњу скупштину отворио је председник Секције Милан Вукелић. Секција бораца Козарачке битке броји готово 300 чланова, међу којима на жалост готово да и нема живих учесника Козарачке епопеје, али сећање на херојске дане и хероје борбе не умиру.

Скупштина је посебно поздравила једног од оснивача Секције, борца са Козаре и носиоца „Партизанске споменице 1941“, иначе почасног председника Секције, Радета Кевића.

Рад скупштине завршен је усвајањем Програма рада секције за 2015. годину са посебним нагласком на обележавању 70 година од величанствене победе над фашизмом коју данас користећи се свим средствима, лажима и фалсификатима неки „нови клинци” покушавају да украду и умање њен значај. У план рада поред обележавања низа значајних датума и традиционалног окупљања на Козари, истакнут је посебан задатак подмлађивања Секције и борба против свих облика неофашизма и ревизије и фалсификовања историје славног НОБ-а.

Рад скупштине поздравили су Светомир Атанацковић, председник СУБНОР-а АП Војводине, представници Удружења пилота и падобранаца Војводине, Резервних војних старешина и Удружења за неговање антифашистичких традиција. 

Секција је колективни члан СУБНОР-а у коме даје велики допринос свакодневним активностима у раду на подручју Новог Сада.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Нови Сад

  • pedjaza каже:

    Dobro je da postoji jedna ovakva sekcija, a još bolje što je vrlo aktivna u negovanju tradicija na bitku, koja je odnela veliki broj života nedužnih ljudi u borbi protiv fašista i domaćih izdajnika.
    To što gotovo da nema više preživelih učesnika ove bitke, ne znači da će prestati i sećanja na nju. Naprotiv, Sekcija boraca Kozaračke bitke zaslužuje sve pohvale za svoj rad, a posebno raduje i saradnja sa drugim srodnim udruženjima i organizacijama.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.