САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 871257Укупно посета:
 • 2667281Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

ПУТЕВИМА  СЛАВНИХ  ПАРТИЗАНА

Четвородневном посетом Србији, путевима Народноослободилачке борбе и АВНОЈ-а, делегација бораца НОР-а из свих крајева Словеније, у два аутобуса, посетила је споменик „Слобода“ на Фрушкој гори и одала пошту погинулим борцима током Другог светског рата.

Словенци су, у договору са СУБНОР-ом АП Војводине, стигла у Нови Сад, где су их дочекали чланови наше организације и председник Покрајинског одбора Светомир Атанацковић.

Поздрављајући госте, Атанацковић је поред осталог истакао: „У Новом Саду, Граду хероју, извршен је током Другог светског рата накрвавији злочин мађарске фашистичке окупационе армаде над 3.500 невиних грађана, без обзира на пол и старост.

Убијени су бачени под лед Дунава само зато што су били Срби, Јевреји или Роми. Крвава јануарска рација мађарских фашиста у јужној Бачкој однела је око 14.000 живота.

Морамо се стално сећати свих који су дали живот у борби против највећег зла тадашњег времена и сада повампиреног фашизма”.

Представници борачких организација из свих крајева Словеније, који су посетили и Зрењанин и Ковачицу, топло су захвалили на дочеку, са жељом да се идуће године видимо у Словенији.

  

2 реаговања на Нови Сад

 • Todor Pavlov каже:

  Lepo je videti moje drugove komuniste i drugove SUBNOR -ce iz Novog Sada, kamo sreće da ima više saradnje između boraca i komunista iz Slovenije i boraca i komunista iz Novoga Sada.

 • pedjaza каже:

  Ovo je još jedno podsećanje na pogubnost fašističke ideologije. Mi na ovim prostorima imamo preveliki broj takvih primera, ali kao da su od strane mnogih oni zaboravljeni. Žrtve fašizma se se sve više posmatraju kao puki istorijski statistički podaci. Danas je vrlo malo onih koji se sećaju vremena divljanja fašističkih hordi, a sasvim malo onih koji su u tim borbama i neposredno učestovali. Ipak, to ne sme biti razlog da se zlodela fašističke ideologije zanemaruju, da se na nju gleda kao na nešto što pripada isključivo prošlosti, što nema šanse da se opet aktivira, kao i da se žrtve fašizma posmatraju samo kao “kolateralna šteta” Drugog svetskog rata.
  Poseta delgacije boračkih organizacija Slovenije Srbiji predstavlja odličan most za saradnju naših naroda, polazeći upravo od zajedničke borbe protiv fašizma.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.