Међународна сарадња

СА ОВЧАРА И КАБЛАРА У АНКОНИ

Поводом Дана ослобођења Анконе и регије Марка од фашистичких снага 1944. године,после искрцавања савезничких снага на Сицилији, делегација Републичког одбора СУБНОР-а Србије учествовала је на манифестацији тог италијанског града.

Централна тема била је антифашизам као антипод реално нарастајућој опасности од неофашизма и екстремне деснице у Европи. СУБНОР Србије успоставља директне односе са врхом организације Анпи у Италији и заједно са другим ослободилачким покретима са територије Јадранско-Јонске регије заузима место које му историјски припада, као члану победничке коалиције у Другом светском рату. Форум је трајао три дана уз учешће представника Италије, Словеније, Хрватске, Црне Горе, Албаније, Грчке и Србије, као и представника ФИР-а и АНПИ-а, као суорганизатора и суоснивача Форума, уз максималну подршку италијанске државе петодневне манифестације.

Организатори су се видно трудили да посебно место и значај доделе учешћу и представницима СУБНОР-а Србије, високо ценећи директно ангажовање и учешће њених представника у свим сесијама и на свим манифестацијама указујући им гостопримство и поштовање. Обзиром на то да се Форум организационо заснива на широкој сарадњи градова и регија Јадранско-Јонске области Град и Регија Краљево су имали посебно значајан третман.

Ђан Марио Спаца је председник Регије Марка и први зачетник и промотер Макро Јадранско Јонске регије која окупља све регије и градове на обалама Јадранског и Јонског мора, а од момента учешћа на Форуму и Регију Краљево.

Формирана је и Привредна комора ове Макро регије, која у овом моменту окупља близу 1.200.000. фирми, а 25. јуна очекује се у Бриселу укључење Јадранско Јонске макро регије као посебне чланице у Европској унији.

У посебним и одвојеним разговорима са делегацијама Црне Горе и Албаније и то градовима Никшић, Котор, Бар, Валона, Драч и Тирана, створени су конкретни предуслови за озбиљан почетак међурегионалне сарадње на економским основама.

Делегација СУБНОР-а у којој су били Пуниша Јовановић и Голуб Лазовић учествовала је на позив Сталног антифашистичког форума јадранско-јонског региона који је, у организацији Националне асоцијације италијанских партизана (АНПИ), научном скупу у организацији Института за историју.

Наши делегате активно су учестовали на скупу посвећеном едукацији младих у борби против фашизма. Том приликом, после врло интересантних излагања неколицине професора са тог Института о дидактичним мерама и образовању младих за борбу против фашизма, са низом примера и наставних метода, делегације су представиле своје борачке организације и проблемe и преокупације.

У Градском народном позоришту одржан је свечани концерт партизанских песама у извођењу Певачког друштва АНПИ-а “Партизан”. Том приликом су, поред популарних италијанских партизанских песама, изведене и популарне грчке, албанске и наше партизанске песме: “Билећанка”, “Са Овчара и Каблара” и “По шумама и горама”, које су прихватили учесници.

На скуповима је учествовао и председник Међународне федерације отпора и антифашиста (ФИР), Вилмош Ханти из Будимпеште. Он је на посебан начин промовисао “Бакљу антифашизма”, која је кренула из Софије и преко Србије и Мађарске обилази Европу да би 9. маја идуће године стигла у Берлин на прославу седам деценија победе у Другом светском рату.