САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816550Укупно посета:
  • 2553941Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

БРУКА НА „ШЕТЊИ“

Новосадска јавност је непријатно изненађена појавом кукастих крстова на делу уличне изложбе „Шетња кроз Америку“ коју је организовао град Нови Сад и амбасада САД у Србији.

Овакви поступци могу изненадити само оне који су затварали и затварају очи пред стварношћу која нам се одиграла и одиграва и данас – констатује Градски одбор СУБНОР-а Нови Сад.

Не заборавимо да је на низ начина извршена рехабилитација злочина и злочинаца у Другом светском рату, да је све што је имало везе са славном Народно-ослободилачком борбом гурано у дубоки понор с циљем да се заборави и избрише. Уместо Иво Лоле Рибара, Саве Ковачевића, др Саше Божовић, кроз културу и образовање, наметнути су хероји улице, примитивизма и профитери свих врста.

Најоштрије осуђујемо историјски ревизионизам који је на снази у Србији и државама бивше СФРЈ. Њиме се настоји реинтерпретирати улога партизанског покрета у борби против фашизма. Колаборационисти и слуге окупатора – четнички, усташки и други издајнички покрети се настоје приказати као борци за слободу, док се ослободиоци земље – партизани, настоје приказати као „црвени окупатори“.

Најоштрије се супротстављамо профашистичкој индоктринацији младих која се обавља кроз медије, образовање, културу и спорт.

Неопходно је радити на очувању истине о времену и достигнућима социјалистичке изградње и развоја друштва на непролазним вредностима једнакости, равноправности и слоге, развијању хуманизма, социјалне правде, културног препорода, сигурности и достојанства свих грађана и народа, очувању антифашистичког наслеђа, споменика НОБ-а на простору Србије, као и читаве бивше СФРЈ.

Антифашизам је прогресивна цивилизацијска, слободарска и културна тековина и на тим принципима позивамо све младе да се активно укључе у борбу против свих облика повампиреног фашизма, свих облика дискриминације, национализма, шовинизма и историјског ревизионизма – стоји у саопштењу Градског одбора СУБНОР-а Новог Сада.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Нови Сад

  • pedjaza каже:

    Ružno je žalosno što pobednici u ratu postaju gubitnici u miru, a gubitnici u ratu se proglašavaju pobednicima u miru.
    Sve to posebno čudi kada se uzmu o obzir težnje vlasti naše zemlje da ona postanbe punopravna članice Evropske unije i učvrsti pozicije u drugim regionalnim i međunarodnim organizacijama, budući da su sve one zasnovane na negovanju i poštovanju antifašizma, kao jedne od najvažnijih civiizacijskih tekovina novije istorije.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
23°
Углавном облачно
06:2518:36 CEST
НедПонУто
min 13°C
23/14°C
17/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.