САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 816550Укупно посета:
 • 2553941Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

ИСТИНА ЈЕ БОЛНА, АЛИ – ИСТИНА!

СУБНОР Србије, баштиник славне традиције народноослободилачке партизанске антифашистичке борбе, са пијететом обележава и страдања надужних људи у Другом светском рату, без обзира на то ко је и где злочин починио.

У том смислу СУБНОР је са дужном пажњом пратио комеморацију у Јадовну, у врлетима Велебита, у Републици Хрватској. Тамо су, у време НДХ, за само четири месеца 1941. године усташе Анте Павелића убиле близу 30 хиљада заточених Срба и Јевреја.

Сабор поштовања и смерне цивилизацијске тишине покушали су у недељу, на лицу места, да осујете идеолошки острашћени драговољци и некакви гардисти из потоњих похода. Касније су се, нарочито хрватски медији, оркестрирано окомили на историјски утврђене доказе да је викар Степинац, кога упорно кандидују за свеца, благосиљао и одобравао логоре и усташке злочине. Смета им и по нама непорецива истина да се не може исти венац носити у Блајбург и Јасеновац.

Искрено иступање министра Александра Вулина у Јадовну може да изазове негативне реакције само међу онима што ни после толико деценија нису у стању да признају монструозна страдања беспомоћног једног народа у пиру помахниталог фашизма. Павелићева НДХ јесте таква била.

Баш на стратишту попут Јадовна мора се понављати истина. Као опомена и зарад мира који је широм планете угрожен бујањем фашистичких осветника.

ПРЕДСЕДНИШТВО СУБНОР-а СРБИЈЕ

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Реаговање

 • Lune каже:

  Sva je prilika da je Dragiša Vasić, “Čiča broj dva”, kako su ga nazivali, u štab Draže Mihailovića, gde je proveo čitav rat, otišao po zadatku sovjetske obaveštajne službe, kao špijun NKVD.

  Krleža, posleratni bliski prijatelj Josipa Broza Tita, pisao je da je Vasić svo vreme bio ruski čovek u Dražinoj komandi. Istoričar Vladimir Dedijer je tvrdio isto, dodajući da je Vasić to radio iz ubeđenja, a ne za novac.

  Dedijer piše i da su Vasićevi izveštajji sovjetskoj obaveštajnoj službi prosleđivani preko Praga, i navodi i ovaj detalj: “Kad je 1940. godine Mustafa Golubić, general NKVD, došao u Beograd da preuzmne dužnost šefa sovjetske obaveštajne službe u Jugoslaviji, bio je u bliskom kontaktu s Dragišom Vasićem, kod koga je čak krio radio-stanicu”.

 • pedjaza каже:

  Još uvek u mnogim ljudima postoji mržnja prema drugim narodima, koja je oličena u veličanju i slavljenju onih koji su vršili ili odboravali masove zločine prema ljudima, samo zato što su bili pripadnici nekog naroda, odnosno zato što nisu bili pripadnici nekog drugog naroda.
  U bivšim jugoslovenskim republika,a, nažalost, još uvek je jak šovinistički lobi. On ima destruktivni uticaj na ljude, koji ih usmerava da mrze one koje nikada nisu upoznali i da se ponose nedelima koje nisu učinili. Veličanje nečjih zločina i slavljenje njihovih počinioca i nalogodavaca (nezavisno od toga ko su bile žrtve zločina), u potpunoj je suprotnosti sa svim principima na kojima se zasniva savremena evropska i svetska civilizacija. Prostor bivše Jugoslavije je možda jedini u Evropi gde još uvek postoji relativno snažna idejno-politička podrška nekadašnjim saradnicima nacifašističkih okupatora. To je veoma ozbiljan problem, na čijem rešavnju ozbiljno treba raditi.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
23°
Углавном облачно
06:2518:36 CEST
НедПонУто
min 13°C
23/14°C
17/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.