Реаговање

ИСТИНА ЈЕ БОЛНА, АЛИ – ИСТИНА!

СУБНОР Србије, баштиник славне традиције народноослободилачке партизанске антифашистичке борбе, са пијететом обележава и страдања надужних људи у Другом светском рату, без обзира на то ко је и где злочин починио.

У том смислу СУБНОР је са дужном пажњом пратио комеморацију у Јадовну, у врлетима Велебита, у Републици Хрватској. Тамо су, у време НДХ, за само четири месеца 1941. године усташе Анте Павелића убиле близу 30 хиљада заточених Срба и Јевреја.

Сабор поштовања и смерне цивилизацијске тишине покушали су у недељу, на лицу места, да осујете идеолошки острашћени драговољци и некакви гардисти из потоњих похода. Касније су се, нарочито хрватски медији, оркестрирано окомили на историјски утврђене доказе да је викар Степинац, кога упорно кандидују за свеца, благосиљао и одобравао логоре и усташке злочине. Смета им и по нама непорецива истина да се не може исти венац носити у Блајбург и Јасеновац.

Искрено иступање министра Александра Вулина у Јадовну може да изазове негативне реакције само међу онима што ни после толико деценија нису у стању да признају монструозна страдања беспомоћног једног народа у пиру помахниталог фашизма. Павелићева НДХ јесте таква била.

Баш на стратишту попут Јадовна мора се понављати истина. Као опомена и зарад мира који је широм планете угрожен бујањем фашистичких осветника.

ПРЕДСЕДНИШТВО СУБНОР-а СРБИЈЕ