САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816550Укупно посета:
  • 2553941Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ЗАЈЕДНО ПРОТИВ МРЖЊЕ

На позив Удруге антифашистичких бораца и антифашиста Осијек, поводом обележавања антифашистичке борбе на подручју Подгорја и Паучја присуствовале су делегације СУБНОР-а Србије и АП Војводине, Сомбора и Апатина.

На комеморативном скупу je о борбама говорио првоборац, носилац Партизанске споменице 1941. Јово Нишевић. „У селу Паучје пре рата је живело 541 становник, у партизане је отишло 42, погинуло је 14 бораца, а 243 становника остало је у злогласном логору у Јасеновцу. Ми се данас овде, клањамо и одајемо пошту храбрости и свим погинулим борцима. Посебну част и захвалност одајемо борцима 36. војвођанске дивизије, а посебно 7.војвођанској бригади из које овде лежи 39 погинулих бораца. Увек ћемо чувати сећање и успомену на њихову безпоштедну борбу.“

На споменик у Подгорју су, делегације из Србије и Војводине, положили су венце и цвеће на комеморативном скупу, који је поздравио потпредседник САБА Хрватске Никола Опачић, одајући пошту храбрим борцима здружених снага Хрватске и Војводине. Потпредседник СУБНОР-а Србије и председник СУБНОР-а АП Војводине, Светомир Атанацковић је, поред осталог, истакао: „Ове године, када славимо 70 година од велике победе над највећим злом у историји човечанства фашизма, када то чини читав мирољубиви свет, суочени смо са бујањем неонацизма, покушаја затирања народноослободилачке антифашистичке борбе и разложности те борбе. Морамо збити редове, младе нараштаје усмеравати ка поштовању и неговању традиција борбе против националне и верске мржње, јер само на тај начин, вратићемо и тековине стечене у НОБ“.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Сарадња

  • pedjaza каже:

    I dok su mnogi političari (strani i domaći) pokušavali da posvađaju narode čiji su se pripadnici zajednički borili fašiszma i njihovih slugu, boračke i antifašističke organizacije rade na uspostavljanju mostova saradnje između njih.
    NOB je nasjvetliji primer nersakidivog zajedništva iz vreme kada se ljudi nisu prebrojavali po tome kom narodu pripadaju, nego su imali jedan cilj – osloboditi zemlju od nacifašističkih okupatora i otvori put miru, spokojnom i uspešnom životu. Sećanja na stradanja u tim borbama mogu bar malo da osveste ljude i podsete ih da nam je dosta bilo ratova, sukoba i mržnje i da treba da se okrenemo saradnji i prosperitetu.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
23°
Углавном облачно
06:2518:36 CEST
НедПонУто
min 13°C
23/14°C
17/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.