САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816551Укупно посета:
  • 2553942Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

НОВЕ  ИДЕЈЕ  НА  ИСТОМ  ПУТУ

Има потребе и жеље, многобројног чланства и руководства, да се организација СУБНОР-а Србије новим идејама на истом путу прилагоди условима времена и код нас и у свету.

Традиционална ослободилачка борба партизанске народне војске, једини и јединствени антифашистички фронт, свестрана брига за ветеране, даље омасовљавање и утицај на младу генерацију да у најбољем маниру следи и чува постигнуто, побољшано и позитивно агресивније информисање у свим сегментима, широка сарадња на међународном плану – само су неки од детаља који ће бити у центру пажње у наредном периоду.

Председништво СУБНОР-а Србије, на седници под председништвом Душана Чукића, у опсежној дебати, закључило је да и у летњим месецима настави са активним окупљањем чланства и на регионалним саветовањима дође до заједничких најбољих програма који ће бити у интересу и организације и допринети, у исто време, општим напорима да се друштво и држава у целини стабилизују и крену путем бољитка.

Један од скупова, са врло позитивним исходом, већ је одржан у Новом Саду у оквиру Покрајинског одбора Војводине, а биће ускоро, све до јесени, у разним регионалним центрима Србије. По завршетку јавне дебате, Скупштина и Републички одбор донеће нови савременији пројекат који ће још више, циљ је, учврстити и иначе респектабилну и препознатљиву организацију и у нашој држави и у свету кроз активно учешће у раду најзначајних удружења ветерана, њихових наследника и свих поштовалаца антифашизма.

СУБНОР-а је носилац организације прославе Дана борца. Традиционално ће 4.јул бити прослављен широм државе, окупљање бораца НОР са омладином на светим местима победе и страдања током Другог светског рата је прилика и да се потврде вредности непорецивог антифашизма на чијим је и принципима 1941. и под заставом КПЈ почео отпор завојевачима.

Велика свечаност ће се и ове године, Седмог јула, одржати у историјској Белој Цркви. Прославу Дана устанка народа Србије организује Влада Србије, чији ће представник говорити уз члана Председништва СУБНОР-а Србије. Припрема се и пригодан уметнички програм посвећен херојској борби која је овековечила партизанске јединице и народноослободилачку војску у Другом светском рату и добила издигнуто место у редовима антихитлеровске коалиције.

Председништво је донело и више одлука. Одређена је делегација која ће учествовати у раду конгреса Светске организације ветерана ФМАК са седиштем у Паризу, а скуп ће се који, иначе, бира и ново руководство, одржати крајем јула у пољском граду Сопоту. Генерал Видосав Ковачевић, члан Председништва, изабран је за председника Комисије за организациона питања, а усвојене су и измене и допуне статута Специјалне болнице ”Бањица” у Соко Бањи, чији је оснивач СУБНОР Србије.

У раду Председништва су активно учествовали др Мирољуб Васић, генерали Видоје Пантелић, Видосав Ковачевић и др Бранислав Поповић, амбасадор Драгомир Вучићевић, Андрија Мереник, Светислав Атанацковић, мр Душанка Лукић Хавелека, пуковници Бора Ерцеговац и Жељко Зиројевић, Душан Чукић, као и секретар Милош Богићевић и главни уредник ”Борца” пуковник Иван Матовић.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Председништво

  • pedjaza каже:

    SUBNOR se već decenijama unazad dokazao kao veoma uspešan nosilac obeležavanja gotovo svih značajnih događaja i datumna iz NOR-a, kao organizator i učesnik mnogih skupova i manifestacija antifašističkog i slobodarskog karaktera, ali i kao značajan faktor u međunarodnom pokretu antifašista i ratnih vetrana.
    Regionalna savetovanja, koja je Predsedništvo SUBNOR-a Srbije predvidelo, bila bi dobra prilika za uključivanje većeg broja ljudi u aktivnosti organizacije. Tom prilikom bi akcenat trebalo staviti na uključivanje što većeg broja novijih i mlađih članova, tj. onih kojima pripada budućnost ove najmsaovnije boračke i antifašističke organizacije u Srbiji i na prostoru bivše Jugoslavije.
    Savetovanja bi trebalo da budu poligon za prodor novih ideja i da suštinski doprinesu unapređenju rada u što većem broju sfera delovanja, te da i javnosti predstave SUBNOR kao otvorenu organizaciju u kojoj su dobrodšli svi oni kojima su u srcu antifašizam, istorijska istina i slobodarski duh.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
21°
Ведро
06:2518:36 CEST
НедПонУто
min 13°C
23/14°C
17/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.