САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863321Укупно посета:
  • 2654558Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

САЧУВАЋЕМО ДЕЛО СЛАВНИХ ОСЛОБОДИЛАЦА

Нови Сад  je  ослобођен од фашиста у јутарњим часовима 23.октобра 1944.

Седам деценија позније, у препуној сали Дома војске Србије, уз звуке државне химне и свечане песме СУБНОР-а, „Партизан сам, тим се дичим”, сећање и на терор над недужним људима само зато што су били Срби, Јевреји, Роми.

 Присуствовали су носиоци Партизанске споменице 1941, борци НОР-а, бројни грађани, омладина, амбасадор Белорусије Владимир Чушев, представници амбасада Руске Федерације, Украјине, Венецуеле, градоначелник Милош Вучевић.

Председник СУБНОР-а АП Војводине и потпредседник СУБНОР-а Србије Светомир Атанацковић посебно је истакао:

„Нови Сад, под окупацијом фашистичке Хортијеве Мађарске, доживео је страдања, депортације у логоре смрти, посебно у злогласни Шарвар. Током Другог светског рата изгубио је више од шест хиљада људи, протерано је око 16.000  колонизованих после 1918. године. Само у јануарској нацистичкој рацији 1942. године под лед Дунава су зликовци бацили више од 3.000 невиних становника. Атанацковић је говорио и о времену садашњем, кад се неофашизам и профашистичке снаге буде. Борци НОР-а, њихови потомци и велики број поштоваоца, избориће да се очувају тековине народноослободилачке антифашистичке борбе, дела славних јунака ослободиоца Новог Сада, Војводине и Србије.

 О детаљима везаним за ослобођење Новог Сада и Бачке излагао је историчар др Милан Мићић историчар, помоћник секретара за културу и  информисање у покрајинској влади.

Славље је улепшао ансамбл „Вила“ из Новог Сада, песмама и играма из Војводине и Србије. Програм је водила глумица СНП Гордана Ђурђевић Димић и реситалом везаним за народноослободилачку борбу. Ученици Основне школе „Жарко Зрењанин Уча“ из Новог Сада рецитовали су своје радове награђене књигама на конкурсу.

Обележавање седме деценије ослобођења од зверског фашизма почело је, иначе,  полагањем венаца на Спомен гробљу и на споменик Новосадском партизанском одреду у Ченеју. 

 Делегације града предводили су градоначелник Милош Вучевић и председник Скупштине града Синиша Севић, док је делегацију Градског одбора СУБНОР-а предводио је Зоран Драпшин, председник Градског одбора СУБНОР-а. Венце су положиле и делегације Војске Србије и Резервних војних старешина.

sveta 5 sveta 4 sveta 1 SPOMENIK NA CENEJU SVECANA AKADEMIJA

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Нови Сад

  • pedjaza каже:

    23. oktobar 1944. godine, doneo je slobodu Novom Sadu, gradu koji je u mnogim ratovima dosta stradao, ukljućujući i agresiju NATO pakta na SRJ 1999. godine, kada su sva 3 mosta u njemu srušena.
    Nažalost, oslobođenjem Novog Sada se niej završio rat u Vojvodini i Srbiji, jer su tek kasnije usledila masovna stradanja naših boraca na Sremskom frontu.
    Ovogodišnja manifestacija povodom Dana oslobođenja bila je u skladu sa sedamdesetogodišnjim jubilejem, odnosno svečana i dobro organizovana. Nikada ne treba zaboraviti da su partizani, predvođni KPJ i vrhovnim komandantom, maršalom Josipom Brozom Titom, bili jedini antifašistički borci na ovim prostorima i zajedno sa Crvenom armijom učestvovali u oslobađanju velike većine naših krajeva. To uvek treba sa ponosom isticati, pogotovo zbog pripadnika mlađe generacije u čijim užbenicima iz istorije je poprilično relativizovana uloga oslobodilaca.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.