САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 826872Укупно посета:
  • 2580829Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СЛАВЉЕ ГРАДА ХЕРОЈА

Нови Сад, Град Херој свечано је прославио 69. годишњицу  ослобођења од фашиста у Другом светском рату. Сала Дома војске Србије била је тесна да прими све грађане, омладину и борце, ослободиоце.

Свечаност је почела, полагањем венца на споменик „Жарка Зрењанина – Уче“ у основној школи, која носи његово име и историјским часом о дану ослобођења.

Председник СУБНОР-а АП Војводине и потпредседник СУБНОР-а Србије, Светомир Атанацковић, посвећену 69. годишњици слободе и поздрављајући присутне поред осталог истакао је: „Подсећајући се на значајан дан из 1944. године,  у нашим мислима су сви који су дали животе да би престао крвави фашистички терор над недужним становништвом, почев од „крваве новосадске рације у јануару 1942. године“ коју су спровеле мађарске злочиначке хорде, као и друга злодела – хапшења, депортације, пребијања и одвођење у злогласне логоре смрти широм Мађарске и Немачке из којих се већина никада није вратила.

После 69 година НОБ и НОП изложени смо мноштву превара. Дрске лажи и фалсификати су одраз интелектуалне неспособности, оних који не разумеју и не схватају антифашистичку борбу и истину о ратној стварности Србије 1941. – 1945. године. Борци НОР-а, њихови потомци и поштоваци, морају снажно бранити тековине народноослободилачке антифашистичке борбе у којој је на бојном пољу остало 305.000 бораца сламајући фашизам и све оне који су фашизму служили.“

Истакнути борац и руководилац 8. војвођанске НОУ бригаде, Мита Бугарски, потпуковник у пензији дао је кратак пресек догађаја при ослобођењу Новог Сада.

  

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Нови Сад

  • Z.Drapsin каже:

    Istoga dana u 10 casova delegacija Gradskog Odbora SUBNOR-a je polozila vence na Spomen Groblje u Novom Sadu i na spomeniku Novosadskog partizanskog odreda na Ceneju,vence su polozile i delegacija grada Novog Sada u kojoj su bili gradonacelnik Milos Vucevic i predsednik skupstine grada Dr Sinisa Sevic,delegacija rezervnih vojnih staresina i garnizon Vojske Srbije.Nekako uvek u izvestaju izvestilac nekako izostavi i aktivnost Gradskog Odbora Novog Sada,nadam se nenamerno.

  • pedjaza каже:

    Pokrajinski odbor SUBNOR-a Vojvodine nastavlja sa nizanjem uspešnih aktivnosti na svom teritorijalnom području delovanja. Vojvodina je bila podeljena idmeđu 3 okupacione teritorije, pod kontrolom mađarskih fašističkih snaga (Bačka), nemačkih nacista (Banat) i ustaške NDH (Srem). Zločinačke racije u Novom Sadu iz januara 1942. godine, dovoljne su da građani ovog grada, ali i čitave Vojvodine, nikada ne izgube iz vida okrutnost i pogubnost fašističke ideologije, a one su bile samo jedan u nizu tamošnjih stravičnih dešavanja tokom Drugog svetskog rata. Stoga ni ne čudi što je sala Doma Vojske Srbije u Novom Sadu bila mali prostor da primi sve one koji su želeli da prisustvuju obeležavanju godišnjice oslobođenja ovog grada od fašista.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Ведро
06:4216:05 CET
СреЧетПет
min 9°C
17/8°C
12/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.