Нови Сад

СЛАВЉЕ ГРАДА ХЕРОЈА

Нови Сад, Град Херој свечано је прославио 69. годишњицу  ослобођења од фашиста у Другом светском рату. Сала Дома војске Србије била је тесна да прими све грађане, омладину и борце, ослободиоце.

Свечаност је почела, полагањем венца на споменик „Жарка Зрењанина – Уче“ у основној школи, која носи његово име и историјским часом о дану ослобођења.

Председник СУБНОР-а АП Војводине и потпредседник СУБНОР-а Србије, Светомир Атанацковић, посвећену 69. годишњици слободе и поздрављајући присутне поред осталог истакао је: „Подсећајући се на значајан дан из 1944. године,  у нашим мислима су сви који су дали животе да би престао крвави фашистички терор над недужним становништвом, почев од „крваве новосадске рације у јануару 1942. године“ коју су спровеле мађарске злочиначке хорде, као и друга злодела – хапшења, депортације, пребијања и одвођење у злогласне логоре смрти широм Мађарске и Немачке из којих се већина никада није вратила.

После 69 година НОБ и НОП изложени смо мноштву превара. Дрске лажи и фалсификати су одраз интелектуалне неспособности, оних који не разумеју и не схватају антифашистичку борбу и истину о ратној стварности Србије 1941. – 1945. године. Борци НОР-а, њихови потомци и поштоваци, морају снажно бранити тековине народноослободилачке антифашистичке борбе у којој је на бојном пољу остало 305.000 бораца сламајући фашизам и све оне који су фашизму служили.“

Истакнути борац и руководилац 8. војвођанске НОУ бригаде, Мита Бугарски, потпуковник у пензији дао је кратак пресек догађаја при ослобођењу Новог Сада.