САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 869968Укупно посета:
 • 2665117Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

ОШТРО ПРОТИВ „РАВНЕ ГОРЕ“ И ФАЛСИФИКОВАЊА ИСТОРИЈЕ

Дана 20. октобра 2013. године у предвечерје великог комеморативног скупа посвећеног стрељаним родољубима и патриотима у крагујевачким Шумарицама, које су убили немачки фашисти и њихове слуге, у Крагујевцу је приказана прва епизода серије „Равна гора“ аутора Радоша Бајића.

Поменуто приказивање засигурно не би било толико запажено да они који покушавају да на било који начин и не бирајући средства ставе на пиједестал покрет Драже Михајиловића, њега самог а све под плаштом „објективности“. И то баш на дан када су 1944. године партизани (јединице НОВЈ) у садејству са припадницима славне Црвене армије ослободила овај град од Немаца и њихових слугу – четника, љотићеваца и других колаборациониста.

ЗНА СЕ КО ЈЕ И ГДЕ БИО

Изгледа да су аутори и њихови ментори заборавили да град Крагујевац нису ослободиле њихове четничке јединице већ они који су се од 1941. до 1945. године са петокраком на капи борили и крварили, заправо они које су Дражини четници зверски мучили клали, пекли и за шаку „сребрњака“ предвали немачким злотворима.

Такође, сама чињеница да су ти исти „равногорци“ у садејству са Немцима, раме уз раме, јуришали на сваку партизанску слободну територију као што је то случај са Ужичком Републиком довољно говори.

Како ће ови новопечени „научници“ и „квази историчари“ јавности и нашем обичном човеку објаснити или ће покушати да то прикрију чињеницу да у крагујевачким Шумарицама није стрељан ни један четник или како они наводе „војник ЈВУО“, како ће објаснити зверске масакре у Вранићу, Друговцу, Чумићу или чињеницу да је зверски камом убијано од  стране њих и дете у колевци. Зато приказивање ове епизоде, као и снимање целокупне серије „Равна Горас“ није ништа друго до покушај повампирења једног зла. Зла познатог по ками, мртвачкој глави и зверствима које су под командом Михајловића чинили његови четници.

СРАМОТА ЗА СВА ВРЕМЕНА

Срамота је што се ова епизода емитовала и приказивала на годишњицу једног великог масакра, на дан страдања нашег града. Уместо да се поклоне сенима невино побијених, они у освит годишњице стрељања наздрављају за „успех“ прве епизоде „Равне Горе“, па на тај начин узнемиравају стрељане родољубе и патриоте и поносну Шумадију и њен центар Крагујевац. Град бунта, непокоре, Самоуправе, град стрељаних и слободе.

Нажалост и покушај умањења броја стрељаних који су чинили и чине они којима не одговара пука и права истина такође се стављају у службу непријатеља свога народа и државе.

Ти покушаји умањења,  брисања стрељаних нису заправо ништа друго него поновно убијање људи јер највећи је грех изоставити и једно име. А тога је нажалост било што смо и доказали непобитним чињеницама.

Суд историје је неумољив и свакоме да место које му припада. Тако је и са Дражом и његовим покретом, четницима и свим другим сарадницима немачких фашиста, домаћим издајницима.

Шумадија и Крагујевац су их давно препознавали и разоткрили њихову злочиначку и крваву делатност – стоји у саопштењу Окружног одбора СУБНОР-а у Крагујевцу.

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Шумадија

 • Lune каже:

  Zna se gde je ko bio ! Ovo vazi i za Evropu i za Srbiju !
  ………………………………………………………………………
  Sutra Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

  Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma biće obeležen sutra širom sveta, a sećanje na ovaj datum i “Kristalnu noć”, kada je 1938. godine izvršen veliki progon Jevreja u nacističkoj Nemačkoj, u Srbiji će biti propraćen centralnom manifestacijom i koncertom u Zadužbini Ilije M. Kolarca.

 • pedjaza каже:

  Najveći problem je što nemamo vlast, koja bi zaštitila svoje građane od emitovanja ovakvih TV projekata. TV serija “Ravna Gora” će nesumnjivo dovesti u zabludu mnoge ljude, naročito pripadnike mlađih generacija, koji nisu imali priliku da se na adekvatan način edukuju o događajima iz Drugog svetskog rata.
  Igrana televizijska forma koja se bavi tematikom delovanja ravnogorskog četničkog pokreta, bila bi opravdana samo u slučaju kada bi delovanje ovog pokreta prikazivala u negativnom kontekstu, ondnos na realan način. To znači da bi ga trebalo prezenzovatio kao kvislisnški i kolaboracionistički, a ne kao antifašistički pokret.
  Proslavljenom srpskom glumcu Radošu Bajiću, zaista nije bio potreban ovakav potez u zrelom periodu njegovog života i karijere. Nije se smelo dozvoliti da se njegovo ideolosško opredeljenje pretoči u TV seriju koja će biti prikazana na RTS-u, najgledanijoj TV stanici sa nacionalnom frekvencijom, odnosno javnom servisu građana Srbije (kako se ona već predstavlja u javnosti).
  Ovim će se samo uneti dodatna tenzija među i onako ideološki podeljene građane Srbije, od kojih su mnogi, zbog različitih medijskih spekulacija, izgradili potpuno iskrivljen stav o antifašističkom pokretu u Srbiji.

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.