САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 826876Укупно посета:
  • 2580833Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

РАД ПУНОМ ПАРОМ

Одмора није било, радило се као никад досад и током летњих месеци, у свим организацијама СУБНОР-а, почев од Председништва, на остваривању програмских обавеза и путем укључивања у све актуелне токове друштвеног живота у Србији.

Ово је суштина седнице Преседништва Републичког одбора, одржане под председништвом проф. др Миодрага Зечевића.

На седници је истакнуто да су чланови борачке организације били присутни у свим сферама живота и у догађајима посебно карактеристичним за обележавање датума из славне народноослободилачке борбе и везане за годишњице ослобађања од фашистичке и квислиншке окупације током Другог светског рата.

СВЕ ВИШЕ ОМЛАДИНЕ

На скуповима је присуствовало,  што посебно радује и у исто време обавезује, много младих људи, омладине, ученика средњих школа – они се, и поред тога што су надлежне просветне власти избациле из уџбеника истину о НОБ-у, све више опредељују за славне тековине и антифашизам као камен темељац и нашег слободарства и опстанка.

Изгледа да смо се, како у разним приликама задњих месеци истичу највиши функционери државе, дозвали памети и захваљујући томе што се и на већини планете, а посебно у Европи, с разлогом заклињу против оживљавања неонацизма и фашистичке идеологије тако издашно спровођене и у катастрофалном рату између 1941. и 1945. године.

Председништво СУБНОР-а Србије констатовало је да се у том погледу постепено ствари доводе на праву раван и код нас и поред тога што друштво, нарочито у неким административним структурама, није спремно да у потпуности валоризује НОБ и допринос нашег јединог и аутентичног антифашистичког покрета у политичком миљеу  света.

СУБНОР својим активним радом у свакој средини утиче на мењање односа и својим значајем и местом у друштву доприноси угледу наше државе и на међународној сцени. О томе је било речи и на недавном конгресу ФИР у Софији, чија је главна тема била заједничка и непрестана борба против  рецидива накарадне фашистичке прошлости у разним европским срединама.

КОМЕ СЛУЖИ ТВ СЕРИЈА

Председништво је и наложило свим органима да већ почну да сачињавају програме рада за идућу годину, засноване на одлукама и захтевима недавно одржане изборне скупштине.

Усвојени су и састави комисија Републичког одбора, које ће допринети даљем бољем раду и ангажовању чланства.

Председништво СУБНОР-а Србије је, поред осталог, разматрало и саопштење Окружног одбора Шумадије поводом организовања предпремијере телевизијске серије „Равна гора“, која ће се, како је помпезно најављено у многим медијима, бити приказивана на РТС.

РЕАГОВАЊЕ ПОВОДОМ ЕМИТОВАЊА  МАМУТСКЕ СЕРИЈЕ О ТРОШКУ ДРЖАВЕ И ТВ ПРЕТПЛАТНИКА, МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ НА ОВОМ ПОРТАЛУ.

Председништво СУБНОР-а Србије се прикључује и овом приликом протестима због такве серије – што ће чинити и убудуће и на разне начине – уверено да је у питању, на основу најава самих аутора, флагрантно искривљавање историјске истине о Другом светском рату и поновно доливање уља на ватру и распиривање нетрпељивости и несугласица међу нашим народом.

    

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Председништво

  • pedjaza каже:

    Ova 2013. godina je svakako bila jedna od najuspešnijih u radu SUBNOR-a nakon 2000. godine. Pored uspešno obavljenih izbornih aktivnosti u prvoj polvini godine i adekvatnog obeležavanja svih relevantnih datuma vezanih za NOR i druge oslobodilačke ratove Srbije, dosta je urađeno i na promociji rada same ogranizacije, kroz produbljivanje saradnje sa drugim organizacijama, ali i kroz prijem u koletivno članstvo velikog broja udruženja bivših boraca, potomaka i poštovalaca.
    Veb sajt SUBNOR-a je dao ogroman doprinos u medijskoj afirmaciji rada, budući da je sve većem broju ljudi internet najčešći i najdostupniji izvor informacija. Tako su mnogi shvatili da SUBNOR nije samo udruženje malobrojnih preživelih boraca NOR-a, već da su njegovi članovi i učesnici ratova od 1990. do 1999. godine, kao i članovi porodica svih tih boraca, ali i veliki broj poštovalaca NOR-a. Praktično, član SUBNOR-a može biti svako lice koje prihvata njegov Statut i programska opredeljenja. Mnogi članovi SUBNOR-a imaju više osnova po kojima su ulčanjeni, a svima je zajednički imenitelj antifašističko opredeljenje, koje bi trebalo da bude opšteprihvaćeno i podrazumevano u današnje vreme.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Ведро
06:4216:05 CET
СреЧетПет
min 9°C
17/8°C
12/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.