Председништво

РАД ПУНОМ ПАРОМ

Одмора није било, радило се као никад досад и током летњих месеци, у свим организацијама СУБНОР-а, почев од Председништва, на остваривању програмских обавеза и путем укључивања у све актуелне токове друштвеног живота у Србији.

Ово је суштина седнице Преседништва Републичког одбора, одржане под председништвом проф. др Миодрага Зечевића.

На седници је истакнуто да су чланови борачке организације били присутни у свим сферама живота и у догађајима посебно карактеристичним за обележавање датума из славне народноослободилачке борбе и везане за годишњице ослобађања од фашистичке и квислиншке окупације током Другог светског рата.

СВЕ ВИШЕ ОМЛАДИНЕ

На скуповима је присуствовало,  што посебно радује и у исто време обавезује, много младих људи, омладине, ученика средњих школа – они се, и поред тога што су надлежне просветне власти избациле из уџбеника истину о НОБ-у, све више опредељују за славне тековине и антифашизам као камен темељац и нашег слободарства и опстанка.

Изгледа да смо се, како у разним приликама задњих месеци истичу највиши функционери државе, дозвали памети и захваљујући томе што се и на већини планете, а посебно у Европи, с разлогом заклињу против оживљавања неонацизма и фашистичке идеологије тако издашно спровођене и у катастрофалном рату између 1941. и 1945. године.

Председништво СУБНОР-а Србије констатовало је да се у том погледу постепено ствари доводе на праву раван и код нас и поред тога што друштво, нарочито у неким административним структурама, није спремно да у потпуности валоризује НОБ и допринос нашег јединог и аутентичног антифашистичког покрета у политичком миљеу  света.

СУБНОР својим активним радом у свакој средини утиче на мењање односа и својим значајем и местом у друштву доприноси угледу наше државе и на међународној сцени. О томе је било речи и на недавном конгресу ФИР у Софији, чија је главна тема била заједничка и непрестана борба против  рецидива накарадне фашистичке прошлости у разним европским срединама.

КОМЕ СЛУЖИ ТВ СЕРИЈА

Председништво је и наложило свим органима да већ почну да сачињавају програме рада за идућу годину, засноване на одлукама и захтевима недавно одржане изборне скупштине.

Усвојени су и састави комисија Републичког одбора, које ће допринети даљем бољем раду и ангажовању чланства.

Председништво СУБНОР-а Србије је, поред осталог, разматрало и саопштење Окружног одбора Шумадије поводом организовања предпремијере телевизијске серије „Равна гора“, која ће се, како је помпезно најављено у многим медијима, бити приказивана на РТС.

РЕАГОВАЊЕ ПОВОДОМ ЕМИТОВАЊА  МАМУТСКЕ СЕРИЈЕ О ТРОШКУ ДРЖАВЕ И ТВ ПРЕТПЛАТНИКА, МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ НА ОВОМ ПОРТАЛУ.

Председништво СУБНОР-а Србије се прикључује и овом приликом протестима због такве серије – што ће чинити и убудуће и на разне начине – уверено да је у питању, на основу најава самих аутора, флагрантно искривљавање историјске истине о Другом светском рату и поновно доливање уља на ватру и распиривање нетрпељивости и несугласица међу нашим народом.