О РТС и…

РАДО  РАДОШ  ИДЕ  МЕЂ  ЧЕТНИКЕ!

Заслугом и залагањем извесног Радоша Бајића добисмо у Србији четнички покрет на помолу, а све то на почетку новог миленијума. У посао укључио целу фамилију, а међу главне се умешао и глумац Небојша Глоговац да главом (ваљда) и брадом игра Чичу.

Дотични изјавио да му то чини част. Можда би и могло да није нас преживелих, сведока четничких клања и оргијања.

Сећам се кад су нас пробудила усред ноћи грувања у врата, ми деца вриштимо, остали богораде, одјекује бас порезника Воје: ”Немој, Сретене, ово су часни људи, поштеди бар нејач, ова цурица и није одавде…”! Молба је само делимично услишена…

Много година позније сазнајем да је ”Сретен” био са Умке, из злогласног Авалског корпуса четника, а Воја из суседства, пријатељ наших родитеља и, срећом по нас, садруг ”ноћних тројки”.

У малом, идиличном месту Умка, где су ме родитељи склонили од рата из Београда, у једној ноћи је преклано 72 људи! Гледала сам, насред пута, уз тарабе, по дворишту, беле хумке са натопљеним чаршавима кроз које су надирале црвене мрље…

Било је то 1942, моје прво, могло би се рећи, памћење за цео живот, са пет година.

Моји даљи рођаци Бабовићи, из села код Трстеника, побијени су у једној ноћи, од деде до најмлађег унука. Колико ових призора памти сваки крај у Србији? И како може да заборави? Прихвати да та ”Равна гора”  и њени ”јунаци” нису нож у срцу хиљада којима је остало у сећању бестијално убијање њихових најдражих и чије недело, у славу предводника убица, сада неморално оправдавају државна телевизија Србије и група историјских и идеолошких ревизиониста?

Ми смо као народ и водећа земља у Другом светском рату у борби против фашизма већ искључени са значајних скупова у свету – није нас било на победничкој паради у Москви, прескочили су да нас позову и Французи.

Да ли ми то ”трпамо” Дражу и његове четнике као замену за храбре и једине антифашисте, партизане и народноослободилачки покрет тиме што преправљамо историју и снимамо идиличне и тобоже праведне серије које најављује РТС на сва звона за јесен?! Нека то Радош са својима снима до миле воље за сопствени новац, и онако иде, очигледно је и са којим циљем, радо међ четнике.

Држава предвиђа нове милионе евра за ”јавни сервис свих грађана Србије” из буџета који пуни нашим порезима а Тијанић нашим новцем отимајући претплатом, па нек се сви заједно распитају у народу колико је увређених, повређених и потиштених због упорног величања четништва које је на овим нашим слободарским просторима посејало толико зла у време Другог светског рата.

Ко сме да нам затвори уста и прелепи очи? Жртве ”четничког покрета” и несавладиви антифашисти, ослободиоци партизани, живи су и постоје и у својим потомцима док буде вечне Србије.

Мила Митровић Милосављевић

Београд