САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 854769Укупно посета:
  • 2640488Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ДАН ПОБЕДЕ

Пише: Душан Чукић

Прошао је улицама многих не само наших места, већ и у антифашистичкој слободној Европи, онај гласовити ”Бесмртни пук” као неугашено сећање на све најближе и даље слободаре који су током Другог светског рата на олтар отаџбине приложили сопствене животе да би нове генерације наставиле слободан живот мимо дизгина нацистичке и сваке друге освајачке руље.

У Нишу, некад средишту индустријске моћи државе изникле на пепелу окупаторског злотворства и потом опљачканом као и другде у најезди ”скакаваца који су нам украли године”, искорачен је још један значајан потез – Војска Србије се снагама МУП за Дан победе показала у пуном сјају као моћна бранитељица, кад год буде требало, државног интегритета и одбране тешко стечене независности идући увек без кривудања напред, у првим редовима и на правој страни, уз савезнике кад се унапред није могао знати исход.

И онда, с краја 1944. и почетком 1945, кад су се већ лепршале наше тробојке са петокраком звездом, а над кулама Берлина доминирали црвени стегови, свима је било јасно да хитлеровског фашизма више нема, али се у радости због стрмоглавог одласка големог зла човечанства тешко ико могао да обсети и могућности, макар и делимичне и кроз дуга времена, повратка на историјску сцену крволочне идеологије макар и без црних кошуља и сличних реквизита као опомена да човек човеку ипак јесте понекад вук.

Вратио се, на жалост и срамоту, у разним видовима фашизам међ живаљ ”старе европске даме”, а имитатори ошамућени жељом да владају без избора, свирајући често по приложеним нотама на осавремењеним кратким курсевима за државне ударе и тобоже у име демократије и вајног цивилног друштва, труде се и код нас кад разни са стране притискају по обичају да приложе сопствени тег не би ли се окористили у корист укупне штете.

Без политичке идеје, удаљени међу собом и малобројни, рушитељи нуде само себе истрошене као шарену лажу позиваном свету на окуп, али знају за узврат да електричним тестерама крче пролаз упадајући у тв студија и установе државе, туку неистомишљенике, не устручавајући се ни да лепши пол нагрђују најпримитивнијим погрдама, блокирају саобраћај, шпартају са вешалама обећавајући време ”кад они дођу”

Кренула је Србија узбрдо без обзира на кочничаре одакле год да стижу. Гради се на све стране, подиже не само оно што су злочинци ракетирали оних 78 бездушних и правно неоправданих дана 1999, а онда докусурили њихови миљеници уписујући се у тајкуне и сада би да употпуне дебеле бисаге хлебом без мотике освајајући фотеље арлаукањем и против воље огромне већине народа.

Патриотски, државотворни, антифашистички СУБНОР Србије са преко 130.000 чланова, једна од најбројнијих и најпризнатијих организација такве врсте не само на европском тлу, никад неће пасивно посматрати и саму помисао да се наша једна и једина Република Србија нагриза.

Постоји цивилизовани начин за разговор. Без јалових ултиматума, претњи, грубих речи. У Народној скупштини, са мандатима, јасним легимитетом. И на изборима – ако треба.

Улица није, не може и не сме да буде место одлуке. Србија је пристојна држава.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.