ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СМРТИ КОСТЕ СТАМЕНКОВИЋА

Делегација СУБНОР-а Лесковац посетила је споменик Народног хероја Косте Стаменковића и положила венце и цвеће. Делегацију је предводио нови председник организације Златомир Пешић. Херојска смрт Косте Стаменковића 26. марта 1942. године описана је у бројним књигама и опевана у песмама.

Уселу Игришту близу Вучја 25. марта 1942. године вођена је тешка борба. Сутрадан, 26. марта, у шуми код села Каурског Шилова (Лебане) четници су опколили групу рањеника и изнурене и слабо наоружане партизане, која је пружала одлучан отпор. Пошто су знали да се у групи налази и Коста Стаменковић, четници су покушали да га заробе, да би од окупатора добили обећану награду за његову уцењену главу.

Коста се херојски борио све до последњег метка у пиштољу а кад су му остале још само две бомбе, његова ћерка Лепосава бацила је једну међу четнике који су јуришали а другу је Коста активирао загрлио ћерку Лепосаву пришле су и партизанке Мара и Оливера и узвикнуо: „Коста и његови борци неће се живи предати“. Бомба је експлодирала и усмртила их.

О смрти Косте Стаменковића пише у извештају штаба Српске добровољачке команде ( Љотића) који извештава Војно одељење Недићеве владе: „Убијен је духовни вођа целог комунистичког покрета у округу Лесковачком Коста Стаменковић – Стари, родом из Лесковца, бивши кандидат за посланика комунистичке странке …“