ОБЕЛЕЖЕН „ДАН МЛАДОСТИ“

СУБНОР АП Војводине и СУБНОР града Новог Сада полагањем цвећа и венаца у Кући цвећа одали су пошту врховном команданту НОП и ПОЈ Јосипу Брозу Титу и његовој супрузи Јованки Броз у оквиру обележавања 130 година његовог рођења.

Била то прилика да се сусретне и са старим пријатељима из пријатељских, антифашистичких, организација из региона, као и члановима СУБНОР-а Београда, Вршца, Сремске Митровице, Лаћарка, Кладова и других градова и општина.

После полагања цвећа и венаца, председник СУБНОР-а АП Војводине, Јово Барошевчић, уписао се у књигу сећања следећим речима „Верни традицијама војвођанских бораца, остајемо доследни у борби за највише људске идеале – слободу и мир“.

Живот Јосипа Броза Тита и данас је предмет спорења, али неоспорна је његова улога у антифашистичком покрету, борби за међународну сарадњу, мирољубиву коегзистенцију и политику несврстаности која је Југославију у временима Хладног рата поставила у центар збивања и подигла њен углед у свету.

Не треба заборавити ни да је Титова сахрана, 8. маја 1980. окупила је 218 делегација из 126 земаља. Био је то својеврсни омаж Титу и доказао је су његове идеје имале неки утицај. Људи са Запада, са Истока, из Африке, Америке, Азије – сви се поклонили Титу као човеку који је симболизовао право сваког народа да живи самостално и сваки човек има право да успоставља сопствени живот.

Након повратка у Нови Сад дружење је настављено у пријатељској атмосфери.