ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ И 80. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА ТРГОВИШТА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Пригодном свечаношћу општина Трговиште обележила је 15. септембар – Дан ослобођења у Другом светском рату и Дан општине Трговиште.

Крај споменика палим борцима у Другом светском рату, пошта је одата полагањем венаца и цвећа. Пошту су одали: делегација Републике Србије коју је предводио специјални изасланик председника Републике Александра Вучића, министар у Влади Србије Александар Мартиновић, делегација општине Трговиште на челу са председником Ненадом Крстићем, представници Министарства одбране и Војске Србије, представници МУП-а, Града Врања, Криве Паланке, Свинице у Румунији, Ранковца, СУБНОР-а Врање, СУБНОР-а Трговиште, Удружења „Света Тројица“ из Куманова и Уједињене српске заједнице Куманово, представници Републике Српске, многобројне делегације из Србије, као и окупљени грађани.

Крај споменика палим борцима у Другом светском рату, делегација СУБНОР-а Србије у саставу: чланови председништва Зоран Јаковљевић, Анђелко Милићевић и председник скупштине СУБНОР-а Србије Мирољуб Стојчић, положила је венац и одала пошту.

Присутне је поздравио председник општине истичући значај овог дана за Трговиште.

Члан Председништва СУБНОР-а Србије Зоран Јаковљевић обратио се скупу истакавши да је част бити данас у Трговишту и одати почаст свим борцима који су положили животе за ослобођење отаџбине. Са посебним пијететом и осећањем поноса сетити се 270 жртава фашизма, бораца и мештана овог краја који су дали своје животе за слободу и боље сутра, а чија су имена исписана на споменику.

У наставку обележавања одржана је свечана седница Скупштине општине Трговиште којој су присуствовале бројне званице из других градова, представници институција и грађани.

Председник скупштине СУБНОР-а Србије  Мирољуб Стојчић обратио се присутнима говорећи о догађајима у току септембра 1943. године. „Тог 15. септембра 1943. године штаб Другог јужноморавског партизанског одреда, под командом легендарног команданта Живојина Николића – Брке, са Трећим ударним и Другим врањским батаљоном, после осмочасовне жестоке борбе, славио је победу и донео слободу. Југ Србије, Пчиња и Врање још једном су показали да су слободарски крај, да не трпе ни окупацију ни ропство. У борбама за ослобођење од бугарског окупатора учествовао је цео народ са ових простора. Септембра 1943. године, у поробљеној Европи, док је Немачка војска освајала нове просторе на истоку, негде на Југоистоку Србије створена је слободна територија.

Вредно је поменути да је са подручја Југа Србије у НОР-у учествовало тринаест бригада и две дивизије, а једна од њих, Осма српска бригада формирана је у самом, ослобођеном, Трговишту 8. марта 1944. године“.

Председник општине уручиo je новчане награде рањенима борцима на Паштрику 1999. године, у току агресије НАТО на СРЈ, Срђану Крстић и Зорану Тасковићу, а Зоран Јаковљевић испред СУБНОР-а Србије доделио је борцима „Медаље борца“.

За изузетне резултате, као израз друштвеног признања поводом 15. септембра, Дана ослобођења Трговишта, новчане награде додељене су ђацима генерација свих основних школа, као средње стручне школе на територији општине Трговиште и успешним студентима.

Захвалнице поред осталих, су додељене и СУБНОР-у Србије, Мирољубу Стојчићу, и СУБНОР-у  Трговиште.

Председнику Републике Александру Вучићу додељено је посебно – јавно признање као израз друштвеног признања за изузетан допринос у реализацији многих пројеката, као и неизмерну пружену подршку у развоју општине и вођењу рачуна о свим грађанима, стварањем услова за бољи и квалитетнији живот у нашој општини. Признање је примио специјални изасланик, министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић.

На свечаности је приказан и промо филм о достигнућима и резултатима у претходних годину дана у Трговишту, а у културно уметничком програму наступили су и чланови КУД „Перваз“ из Трговишта.

15. септембар 2023