ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА (ДАН ПОБЕДЕ)

У Врању је, у условима пандемије Ковида-19, обележен Дан примирја, односно Дан победе у Великом рату, у коме је српски народ доживео праву голготу, а погинуло је много војника и недужног цивилног становништва. У односу на укупан број становника Србија је дала убедљиво највећи број жртава у Првом светском рату. Историја ратовања није забележила да се нека војска, после суноврата кроз албанске гудуре, опорави и крене назад у ослобађање своје земље. Српски војник је као феникс устао и кренуо назад у своју отаџбину, у мајку Србију.

Велики рат је окончан потписивањем примирја 11.11.1918. у 11 сати.

Овај дан, као државни празник, обележава се у Србији од 2012. године. СУБНОР, као патриотско удружење, први је у Врању почео да организује обележавање Дана примирја, да би Град Врање од 2015. године преузео целокупну организацију.

И ове године, у присуству малог броја Врањанаца, крај „Споменика жртвама бугарског терора 1915-1918. године“, одата је почаст погинулима и у специфичним условима, обележен је Дан примирја, односно Дан победе у Првом светском рату. У име града венац је положио градоначелник де Слободан Миленковић, са сарадницима, а у име СУБНОР-а Врања председник Стојан Младеновић са сарадницима.

Због тренутне епидемиолошке ситуације изазване пандемијом корона вируса, изостала је уобичајена церемонија обележавања овог значајног датума.

Веома пријатно изненађење приредио нам је председник СУБНОР-а Лознице, друг Милорад Комарчевић, који је на данашњи дан посетио СУБНОР Врање и учествовао у одавању почасти. У Клубу бораца СУБНОР-а размењена су искуства у раду, договорена даља сарадња СУБНОР-а Врања и Лознице и уручена је монографија Савеза бораца Врања, СУБНОР-у Лознице.