СРБИЈА ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ПРИМИРЈА – ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ И ОДАТА ПОЧАСТ ЈУНАЦИМА

У оквиру централне државне церемоније обележавања Дана примирја у Првом светском рату, положени су венци на Спомен – костурницу бранилаца Београда у Првом светском рату на Новом гробљу, уз поруку да прошлост не сме стајати на путу будућности и напретка, али и да не сме бити препуштена забораву.

Венце су у знак сећања на дан када је потписано примирје у Првом светском рату у француском граду Компијену положили: председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, делегације Министарства одбране и Војске Србије, Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, као и представници дипломатског кора.

Кисић Тепавчевић је истакла да Србија данас, као гарант безбедности на Балкану, даје потврду миру и добрим односима, који су чврста основа за наставак и унапређење  међународне сарадње. 

„Показујемо да чувамо сећање на нека прошла времена, али градимо и будућност у којој ће нам партнери бити и бивше земље противнице“, нагласила је Кисић Тепавчевић.

Она је додала да једна земља може бити снажна и имати јаку војску, а да своје циљеве и победе не мора добијати ратовањем. 

Кисић Тепавчевић је истакла да зато овај дан треба да буде у одређеном смислу и опомена цивилизованом свету да се више никада не понове страдања Великог рата и нагласила да Србија не сме и никада неће дозволити да успомена на претке и историју коју имамо, а које су наше богатство и понос, буду заборављене.

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату положени су венци на Француском војном гробљу, а потом и на Споменику Руске славе, посвећеном цару Николају Другом Романову и руским војницима погинулим у Првом светском рату.

Венце су положили заменик градоначелника Београда Горан Весић, амбасадор Француске у Србији Жан Луј Фалкони, Русије Александар Боцан Харченко, САД Ентони Годфри, Немачке Томас Шиб, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, представници Војске Србије…

Министар Небојша Стефановић положио је венац на споменик Незнаном јунаку на Авали, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и начелника Кабинета министра одбране бригадног генерала Синише Кресовића, уз највише војне почасти, химну Републике Србије и свечани строј Гарде.