ОБЕЛЕЖЕНА 104. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Град Врање је организовао обележавање 4. октобра – 104. годишњице ослобођења Врања у Првом светском рату.

Дан ослобођења обележен је свечанoм седницом Скупштине Града на којој је говорио др Дејан Тричковић, председник Скупштине, а главни комеморативни скуп погинулим ратницима у балканским и Првом светском рату одржан је испред Спомен костурнице на Шапраначком гробљу у Врању, где је најпре одата почаст интонирањем државне химне и минутом ћутања, а затим је помен погинулима служио епископ бихаћко-петровачки Сергеј са свештенством епархије врањске. У одавању почасти полагањем венаца и цвећа учествовале су делегације: Града Врања, на челу са градоначелником др Слободаном Миленковићем, Народних посланика, М.О. и Војске Србије, Полиције, БИЕ, Градске општине Врањска Бања, СУБНОР-а града Врања, на челу са председником бригадним генералом Зораном Лубуром, Удружења потомака ратника, Удружења ратних ветерана и делегација ученика средњих школа Врања.

Веома надахнут говор одржао је градоначелник др Слободан Миленковић. Говорећи о херојској борби нашег народа за ослобођење од окупатора он је рекао да Врање данас обележава велики дан и да је ово прилика да се подсетимо наше славне историје. „Бугари су окупирали Врање 16. октобра 1915. године и наш је град био у саставу бугарске Моравске војно-инспекцијске области. Становништво овог краја било је под непрекидном репресијом бугарског окупатора, изложено свирепим злочинима. Након сукоба код Вртогоша и Дубнице, јединице Седмог пешадијског пука Дунавске дивизије, под командом потпуковника Душана Симовића, 4. октобра 1918. године ушле су у Врање и дочекана је слобода“, рекао је у свом обраћању градоначелник Миленковић и додао: „Због свега тога, а у аманет нашим потомцима, ми морамо, у слободи да унапређујемо своју државу. Сваки појединац мора да да свој максимални допринос јачању Србије, јер своја земља се воли и чува срцем. Наша је обавеза да никада не заборавимо јунаштво наших предака и да нам њихова храброст увек буде мотив и подстицај да своју Србију чувамо у миру и константно развијамо“, истакао је градоначелник Врања.

У програму су наступили глумац врањског театра Марко Петричевић и ученици Основне школе „1. мај“ из Вртогоша. Комеморација је завршена почасним плотуном 4. бригаде Копнене војске Војске Србије.

У сали Галерије Народног музеја у Врање, одржано је предавање на тему „Српски војник у великом рату 1914 – 1918“ – предавач је био Проф. др Саша Стојановић.

Истог дана, а поводом 104. годишњице ослобођења Врањске Бање у Првом светском рату, делегација СУБНОР-а Врањске Бање, на челу са председником Станком Петковићем, одала је почаст и крај спомен-плоче погинулим ратницима 1912-1918. у центру Врањске Бање, полагањем венаца и минутом ћутања. О историјском значају овог дана за Врањску Бању говорио је председник градске општине Врањска Бања, Драган Сентић. „Наши преци су се борили за слободу несебично, плативши је животима. А ми имамо обавезу да памтимо њихове херојске подвиге, да чувамо слободу и не дозволимо да она буде угрожена, јер једино је живот у слободи вредан живљења“, рекао је Сентић.

У складу са својим програмским опредељењима да негује традиције свих ослободилачких ратова које је Србија  водила кроз своју бурну историју, за свој опстанак, СУБНОР Града Врања се веома активно укључио у обележавању овог, из локалне историје веома важног историјског догађаја.

Миодраг Велиновић