ПРИЗНАЊЕ СУБНОР-у

Универзитетски професор, академик, доктор славистике Волфганг Рорбах, родом из Беча (по оцу Аустријанац, по мајци Србин из Велике Плане, а по баби Јевреј из Мађарске) објавио је ових дана књигу „Настанак и развој научне славистике Беча“. Исту је превео на српски језик проф.др Драган Батавељић а рецензенти ове публикације су потпредседник СУБНОР-а Србије, академик проф. Жељко В. Зиројевић и координатор за Рашки округ др. Драган Р. Нововић познати адвокат из Новог Пазара.

Доктор Рорбах поштујући своје корене и чврсто везан за отаџбину своје мајке у овој књизи доста простора посветио је Вуку Стефановићу Караџићу, Доситеју Обрадовићу чије је пророчанске речи цару Јозефу II „О ти Света круно, о Ти Јозефе II, пршири своју милост на српски род. На сиромашну Србију и Босну, које трпе неизрециву агонију“, сместио у оквир актуелних догађаја.

Рорбах никада није заборавио своје корене из Србије којој се увек изнова враћа. Боравећи у Крагујевцу и СУБНОР-у др Волфганг истакао је своје задовољство што се налази у просторијама СУБНОР-а који негује, чува и баштини антифашистичке, слободарске и патриотске традиције.

Изабравши људе од пера и науке из састава СУБНОР-а Србије он је на овај начин показао своју приврженост и оданост родном крају своје мајке – Шумадији и Србији којој се, како каже „увек изнова са посебном љубављу враћа и за који је генетски везан.